Cancerul de col uterin a „trimis” la medic 40.000 de femei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi în România Program de screening funcţional

Cancerul de col uterin a „trimis” la medic 40.000 de femei

Sănătate 08 Decembrie 2012 / 00:00 466 accesări

Aproximativ 40.000 de femei au fost testate, gratuit, în primele trei luni de la debutul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS). Specialiştii MS spun că cele mai multe testări Babeş-Papanicolau (specifică în depistarea cancerului de col uterin), aproximativ 20.000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord-vestul ţării. De asemenea, în unităţile din judeţele din centrul ţării au fost efectuate 8.000 de testări. „Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participe, chiar dacă prezenţa medicilor de familie este încă redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participe la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamna cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din UE”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. Reamintim că, începând din 1 septembrie, MS a lansat Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit. În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau.

PROGRAMUL MS ESTE GRATUIT ŞI SE VA DESFĂŞURA ANUAL, PE O PERIOADĂ DE 5 ANI.

Şi la Constanţa, demararea programului a fost discutată de reprezentanţii autorităţilor din Sănătate, Spitalul de Urgenţă fiind pus în discuţie pentru a coordona activitatea. Datele statistice întocmite la nivelul judeţului arată o incidenţă mai mare a cancerului de col uterin, în 2009, de 3,4 (la 10.000 de persoane - n.r.), şi cea mai mică valoare în 2010, de 3,32. „În mediul urban, cea mai mare incidenţă s-a înregistrat în 2010, de 2,88, pentru ca în 2008 să calculăm cea mai mică valoare, de 2,4 cazuri, la 10.000 persoane. Mediul rural se caracterizează prin cea mai mare valoare a incidenţei în 2009, când s-au înregistrat 5,4 cazuri noi la 10.000 persoane”, a explicat, nu de mult, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. El susţine că, în toţi cei patru ani de studiu, valorile incidenţei cancerelor de col uterin au fost duble în mediul rural comparativ cu valorile calculate pentru populaţia ţintă din urban. „Atrag atenţia şi sunt de reţinut valorile crescute ale fatalităţii pentru cancerul de col uterin pentru grupa de vârstă 45 - 54 ani, de 16,6%. Pot fi considerate valori crescute şi cele de 11,2% calculate pentru grupa de vârstă 35 - 44 ani”, a spus dr. Dina.

NET

Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat, deocamdată, de nouă unităţi regionale de management din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Tg. Mureş. Paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Mai întâi, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. Prin implementarea unui astfel de program autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.



12