Cercetătorii americani au anunţat că terapia genetică a fost utilizată cu succes pentru combaterea cancerului de piele. Celule modificate genetic introduse în corpul unor persoane ce sufereau de forme mortale de cancer de piele au reuşit să facă boala să dea înapoi. Pacienţii respectivi se bucură de o sănătate foarte bună la 18 luni după ce le-a fost administrat tratamentul.
Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au apelat la 17 persoane care sufereau de cancer de piele în stadiu avansat. Le-au fost injectate celule albe prelevate din organismele lor şi prelucrate apoi genetic să lupte împotriva tumorilor. Cancerul a fost eliminat la doi dintre cei 17 pacienţi, ambii de sex masculin. Deşi ceilalţi 15 pacienţi nu au răspuns la tratament, rezultatele au fost excelente, pentru că s-a stabilit că terapia genetică poate fi folosită cu succes în tratarea cancerului. De altfel, cercetătorii şi-au exprimat speranţa că metoda va funcţiona şi în cazul altor tipuri de cancer.
Înaintea experimenatului, pacienţii cu cancer de piele avansat nu puteau fi ajutaţi prin intermediul terapiilor standard şi se estima că vor trăi doar trei pînă la şase luni de la declanşarea bolii. Cercetătorii au precizat că celulele albe au fost "înarmate" cu gene ce declanşează secreţia de proteine speciale care recunosc moleculele din celulele melanom şi dirijează celulele albe către distrugerea celor canceroase.