Cancerul mamar a devenit, în ultimii ani, o problemă, foarte multe femei confruntîndu-se cu această boală. Cu toate că este o afecţiune la care sînt predispuse femeile, există riscuri ca şi bărbaţii să sufere de o asemenea boală. Pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de sîn există mai multe metode, de care ar trebui să ţină cont orice femeie. Recentele descoperiri despre modul în care poate fi vindecat cancerul arată însă că sînt speranţe pentru combaterea unei astfel de boli. Pentru a afla mai multe detalii despre cancerul mamar ne-am adresat dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa.
Care este legătura între avort şi cancerul de sîn?
Relaţia dintre avort şi cancerul de sîn face subiectul unor cercetări extinse. Rezultatele sînt, cum era de aşteptat, contradictorii. Susţinătorii concluziei conform căreia avorturile, ca şi antecedente, favorizează apariţia cancerului de sîn (1996, Institutul de Cercetări din Olanda) afirmă că foarte multe avorturi nu sînt declarate din cauza unor orientări religioase sau a dorinţei de a nu se comenta aspecte ale vieţii personale. Pe de altă parte, specialişti de la Institutul Naţional pentru studiul Cancerului din USA afirmă că “cercetările nu permit nişte concluzii ştiinţifice în nici o direcţie“. Rămîn valabili însă, ca factori de risc pentru cancerul de sîn: vîrsta mare pentru o primă sarcină, istoricul familial de cancer, debutul precoce al menstruaţiei, vîrsta mare la instalarea menopauzei, obezitatea la menopauză, predispoziţia genetică, tratamentul cu estrogeni, radiaţiile.
Ce ne puteţi spune despre anticoncepţionalele orale şi cancerul de sîn?
Trebuie spus mai întîi că anticoncepţionalele hormonale sînt de două tipuri: cele care conţin estrogeni şi progesteron şi cele care conţin numai progesteron (minipilulele). Factorii de risc în apariţia cancerului de sîn sînt cei care menţin nivelul crescut de estrogeni: menstruaţie înainte de 12 ani, menopauza după 55 de ani, prima naştere după 30-35 ani sau nicio naştere.
Ce rol poate avea vitamina D în prevenirea cancerului mamar?
Oamenii de ştiinţă britanici afirmă că vitamina D are un rol deosebit în creşterea unor oase sănătoase. Ea se foloseşte şi împotriva cancerului la sîn şi, în unele cazuri, poate fi folosită chiar pentru a micşora dimensiunile tumorii existente. Cercetătorii spun că identificînd variaţiile la nivelul receptorilor genetici ai vitaminei D se pot identifica femeile cu predispoziţie de a dezvolta cancerul de sîn. De asemenea, astfel se pot identifica noi tratamente şi metode de prevenire a bolii. Se pare că s-a descoperit un marker asociat cancerului de sîn. (Prezenţa sa creşte riscul de apariţie a bolii, iar o versiune a markerului respectiv ar fi responsabilă pentru apariţia unor forme mult mai agresive de cancer la sîn).
În ce măsură sînt predispuşi bărbaţii la această boală?
Faptul că frecvenţa cancerului de sîn este mai mică la barbaţi decît la femei nu îi poate face pe specialişti să ignore prezenţa bolii la bărbaţi. Statisticile arată că, în fiecare an, se semnalează cazuri noi de cancer de sîn la barbaţi şi că, anual, mor bărbaţi din cauza cancerului la sîn. Studiile au concluzionat că această afecţiune este mai agresivă la bărbaţi decît la femei. Posibilele explicaţii ale acestui fapt pot fi vîrsta înaintată la care apare la bărbaţi, stadiul avansat cînd se pune diagnosticul (din cauza simptomatologiei mai săracă decît la femei). Recent s-a descoperit că, diagnosticate în acelaşi stadiu, cancerul de sîn are aceeaşi rată de supravieţuire, atît la femei cît şi la bărbaţi.
Cum influenţează fumatul cancerul la sîn?
Cercetătorii americani au arătat că există o corelaţie între expunerea la fumat şi cancerul de sîn. Expunerea precoce la fumat în perioada de formare, a copilăriei (copii cu cel puţin un părinte fumător) ca şi expunerea la fumat pe perioada sarcinii reprezintă un factor predispozant pentru instalarea cancerului la sîn. Se pare că fumul de ţigară produce modificări esenţiale la nivelul ţesuturilor sînului, modificări care reprezintă precursori ai cancerului de sîn.
Cum poate fi detectată precoce această afecţiune?
Aceasta este o problemă cu care se confruntă medicina actuală şi reprezintă cheia care asigură creşterea perioadei de supravieţuire după diagnosticare. Prezentarea precoce la medic, controalele periodice, o dată pe an (mai ales după vîrsta de 30-35 de ani) pentru investigarea completă, pot salva vieţi. Autopalparea sînului (o dată pe lună) pentru detectarea precoce a oricăror leziuni stă în posibilităţile fiecărei femei. Autoexaminarea se face şi pentru femeile cărora li s-a practicat histerectomia (scoaterea uterului) şi pentru femeile la menopauză, o dată pe lună, la o dată fixată de ele. Mamografia este o explorare nedureroasă, folosită pentru depistarea cancerului de sîn. Acest examen trebuie să se facă o dată la 2 ani pentru femeile cu vîrste între 30/35 de ani şi 40 de ani, iar apoi la un an, pe măsură ce femeile înaintează în vîrstă. Diagnosticarea prin mamografie este cea mai eficientă metodă, deoarece se pot depista tumorile de dimensiuni foarte mici, înainte ca manifestările clinice să fie evidente.
Există acum vreo posibilitate gratuită pentru depistarea precoce a cancerului mamar?
Da. În Constanţa se desfăşoară o campanie de depistare precoce a cancerului mamar. Femeile trebuie să se prezinte la medicul de familie şi să intre în posesia unui bilet de trimitere. Apoi, cu acesta, se prezintă în Policlinica Spitalului Clinic de Urgenţă, la servicul specializat. Acolo, medicii specialişti radiologi o programează pentru mamografie. Cazurile care prezintă suspiciuni sînt trimise mai departe, medicilor specialişti. Odată cu lansarea acestei campanii, femeile au posibilitatea de a face acest control gratuit.