CANCERUL îşi continuă PROGRESIA ALARMANTĂ în lume!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CANCERUL îşi continuă PROGRESIA ALARMANTĂ în lume!

Sănătate 01 Octombrie 2018 / 16:28 649 accesări

Ultimele estimări ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul îşi continuă progresia alarmantă în lume cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018, se arată într-un raport publicat în septembrie 2018 şi citat de agenţiile France Presse şi EFE, iar cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei (627.000 decese).

De Ziua de luptă împotriva cancerului de sân (1 octombrie) sunt trase numeroase semnale de alarmă, tocmai de a crește gradul de conştientizare a populației în ceea ce privește prevenția şi programele de screening. Potrivit ultimelor estimări ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul îşi continuă progresia alarmantă în lume cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018, se arată într-un raport publicat în septembrie 2018 şi citat de agenţiile France Presse şi EFE, iar cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei (627.000 decese), punctează Agerpres.

”Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (...) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce priveşte incidenţa, cu o rată de 25,2, dar şi mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare şi prevenţie. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravieţuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 şi 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravieţuire”, arată date statistice.

În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente, respectiv depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening, şi prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stil de viaţă, nutriţie, activitate fizică.

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie şi la nivel mondial. În zeci de ţări se desfăşoară, la această dată, acţiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea.

În România, Fundaţia Renaşterea se alătură Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, prin organizarea evenimentului - Iluminare în roz a unor clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. În acest an, Ateneul Român va fi iluminat în roz, pentru a doua oară, edificiul cultural fiind prima clădire care a fost iluminată în roz, în anul 2001, la prima ediţie a evenimentului organizat de Fundaţia Renaşterea.



12