Cancerul mamar afectează mii de femei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România, în 2011

Cancerul mamar afectează mii de femei!

Eveniment 19 Martie 2012 / 00:00 495 accesări

Chiar dacă suntem în 2011, când informaţia şi tehnologia nu mai constituie niciun fel de problemă pentru aproape nimeni, medicii încă mai au surpriza să constate pacienţi cu afecţiuni în fază terminală. Ajung la spital când nimeni nu mai poate face nimic. Din păcate, chiar dacă neoplasmul mamar este o afecţiune care poate fi depistată cu uşurinţă, comparativ cu alte afecţiuni, în România încă sunt probleme în ceea ce priveşte depistarea în timp util. Numai în 2011 au fost diagnosticate şase mii de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent, dar continuu în ultimii ani, a declarat dr. Ion Stoian de la Gynecoland, cu prilejul simpozionului „Managementul Diagnostic şi Terapeutic al Tumorilor Mamare”. Medicul susţine că este foarte important ca orice femeie să ia parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare, iar un procent de 70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare. Examinarea clinică periodică efectuată de medic şi mamografii screening în special, pentru femeile de peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, după cum recomandă medicul, şi anual, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani, sunt, de asemenea, necesare. Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani şi cu 18% la femeile de peste 40 de ani şi previne apariţia metastazelor prin diagnostic şi tratament precoce. Descoperit în fază incipientă (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%, susţin medicii.

STATISTICILE ARATĂ CĂ, ÎN LUME, LA FIECARE 3 MINUTE, O FEMEIE AFLĂ CĂ ARE CANCER LA SÂN, IAR UNA DIN OPT FEMEI RISCĂ SĂ DEZVOLTE O ASTFEL DE AFECŢIUNE

Dr. Stoian a făcut referire la faptul că pacientele nu ştiu unde să se adreseze - medicului de familie sau ginecologului - şi a evidenţiat necesitatea diagnosticului precoce. De asemenea, el s-a referit la importanţa diferenţierii dintre o tumoră benignă şi una malignă, accentuând asupra faptului că şi în cazul unei tumori benigne trebuie o monitorizare foarte atentă pentru că în timp şi aceasta poate să devină malignă. Ecografia poate fi o metodă de screening la îndemână. „Bolile mamare non-maligne sunt de zece ori mai frecvente decât cazurile de cancer mamar”, a punctat medicul. Acesta este de părere că atunci când o femeie vine pentru un consult ginecologic să i se facă şi unul la sân. „Patologia mamară necesită o abordare integrată, o muncă în echipă. Ar fi necesare centrele de diagnostic şi tratament al sânului. În prezent se ocupă institutele, dar acestea sunt sufocate, ori acest centru ar fi o soluţie”, susţine medicul.

Taguri articol


12