Cancerul ovarian, o boală ciudată! Ce teste şi când trebuie să le faceţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără simptome...

Cancerul ovarian, o boală ciudată! Ce teste şi când trebuie să le faceţi

Sănătate 28 Mai 2018 / 17:22 1002 accesări

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai greu de diagnosticat cancere. De cele mai multe ori acesta nu are simptome, iar chiar dacă ele există sunt deseori confundate cu alte afecțiuni, potrivit health.ro.

O femeie are mai puțin de 2% șanse de a fi afectată de cancer ovarian în viața ei, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS). Riscul de cancer ovarian crește odată cu vârsta, iar majoritatea femeilor sunt diagnosticate după menopauză. De asemenea, femeile care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare. Cași în cazul a mai multor tipuri de cancer, o istorie înfamilie a bolii crește șansele de boală, iar de multe oriun astfel de istoriceste un semnal că există o componentă genetică care stă la bază cancerului ovarian. Până la 10% din cazurile de cancer ovarian sunt rezultatul mutațiilor genetice moștenite, în special a două gene, BRCA1 și BRCA2în conformitate cu informațiile date de ACS. Multe femei sunt conștiente că aceste mutații genetice pot provoca cancer la sân, dar aceste gene cresc și riscul de cancer ovarian. În cazul în care genaBRCA este descoperită, aceastaînseamnă o șansă de peste 70% de cancer, arată aceeaşi sursă.

Testul genetic pentru BRCA este solicitat de multe femeiînsă nu este întodeauna indicat. Înainte de a face acest testeste important să consideri istoria familiei și să iei în calcul cât mai mulți membrii. De asemenea, este indicat să te sfătuiești cu medicul dacă este bine să te supui acestui test și să iei în consideri toate riscurile. Un rezultat pozitiv înseamnă că te vei confrunta cu decizii precum îndepărtareaovarelorsau a sânilor în cazul genei BRCA1.

Dacăai o familie mică cu multe cazuri de cancer, este bine să faci o astfel de testareînsă dacă familia ta este una marefără cazuri de cancernu este sfătuit să te supui acestui test. Când și dacă te decizi să faci o testare genetică, trebuie să știi că nu toate testările sunt făcute în mod egalși trebuie să iei în considerare toate opțiunile. Unele teste sunt făcute prin analize de sânge, altele prin salivă, iar anumite testări iau în considerare mai mulți factori care ar putea duce la cancer. În funcție de istoria familiei și de predispoziție, este indicat să alegi nivelul de testare căruia vrei să te supuiși neapărat să iei în calcul efectele emoționale ale unei astfel de testări, potrivit sursei citate.

Rezultatele trebuie de asemenea interpretate cu grijă. Riscul de a face cancerpentru o femeie cu istorie de cancer ovarian în familie este mult mai mare, chiar dacă rezultatul testării este negativ, decât cel al unei femei fără o astfel de istorie, deci riscurile nu sunt în totalitate eliminate. Doctorii subliniază faptul că testarea genetică nu ar trebui să crească îngrijorarea cu privire la riscul de cancer ovarian sau al posibilității de a dezvolta orice alt tip de cancer:"Prea multă îngrijorare este paralizantă. Nu vrem că femeile să se îngrijoreze în legătură cu factorii de risc pe care nu îi pot controla, deoarece asta nu ajută cu nimic" menționează aceștia, citaţi de health.ro.

Taguri articol


12