„Când aperi leul, nu poţi fi nici barbar, nici agresiv...”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

„Când aperi leul, nu poţi fi nici barbar, nici agresiv...”

Economie 21 Aprilie 2011 / 00:00 618 accesări

• BNR PREGĂTEŞTE O „INOVAŢIE” • Pe piaţa românească se observă o intrare de capitaluri, care determină aprecierea leului şi scăderea dobânzilor, motiv pentru care banca centrală se vede nevoită să vină cu o „inovaţie”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Văd că pe piaţă se duc dobânzile sub 2,25%, iar cursul se apreciază. Păi cum vine asta? Dobânzile scad, cursul e mai bun? Dar e prima oară? De ani de zile trăim asemenea paradoxuri. Când îi pică cuiva cu drag o ţară, o piaţă şi aşa mai departe, o strânge în braţe, o iubeşte şi varsă ceva capitaluri. Cum se rezolvă o asemenea problemă? Nu ştim, pentru că nu putem duce dobânda cheie mai jos. Aşa că trebuie să venim cu o inovaţie”, a explicat şeful BNR, adăugând că banca centrală ar trebui să cumpere volume masive de valută, pentru a opri tendinţa de apreciere a leului. El a mai spus că neînţelegerile legate de situaţia actuală persistă şi că în lume există un exces de lichiditate, Turcia şi Brazilia fiind două ţări care se confruntă cu această problemă.

• ROMÂNIA, PE GHEAŢĂ SUBŢIRE • „Lucrurile nu arată bine în regiunea noastră şi nu e vorba numai de Grecia. Problema fiscală se reaprinde şi în ţările vecine. E periculos că România îşi poate permite un deficit fiscal mare şi că are probleme în a finanţa un deficit de 6%”, a avertizat Isărescu, adăugând că banca centrală va continua să îşi apere „produsul”, adică leul, până când România intră în zona euro. „Această instituţie emite leul şi, până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă apărăm leul, aşa cum orice bancă comercială îşi apără produsele. Nu este nici măcar patriotism exagerat, este un act normal. Nu poţi să fii nici agresiv, nici barbar, cum s-a vehiculat în mass-media. Cel mult poţi să eşuezi”, a încheiat guvernatorul Mugur Isărescu.

• RESTRICŢIONAREA CREDITULUI ÎN VALUTĂ, PROBLEMĂ EUROPEANĂ • Legat de restricţionarea creditării în valută, reprezentanţii BNR au declarat că discuţiile privind acest domeniu există şi la nivel european, nefiind vorba de o acţiune solitară a băncii centrale. „La nivelul UE, discuţiile s-ar putea concretiza cu o reglementare”, a declarat vicepreşedintele BNR, Bogdan Olteanu.

Taguri articol


12