Când câștigi 17.000 lei/lună, RCA-ul sălbatic e chiar simpatic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ASF și asigurătorii, o telenovelă complicată

Când câștigi 17.000 lei/lună, RCA-ul sălbatic e chiar simpatic

Economie 14 Martie 2017 / 17:17 1511 accesări

La fiecare 100 lei încasați din RCA, asigurătorii români plătesc daune de 27 - 38 lei, restul fiind cheltuieli administrative. Zero profit, cică...

La fiecare 100 lei încasați din RCA, asigurătorii români plătesc daune de 27 - 38 lei, restul fiind cheltuieli administrative. Zero profit, cică...

ASF și asigurătorii raportează constant că segmentul RCA e neprofitabil, trist și meschin. OK, atunci de ce intră trei jucători străini în această piață, în 2017? Vor să piardă? Nu, în realitate, date fiind tarifele de neam prost, daunele minore plătite (raportat la prime) și cheltuielile administrative uriașe, câștigul pare să fugă din România pe calea întortocheată a prețurilor de transfer. Asociația Service-urilor (ASSAI) propune o formulă europeană de calcul al prețului RCA și cere Fiscului să deschidă un pic ochii și să lase băbuțele cu urzici din piețe. De asemenea, cei de la ASSAI nu înțeleg corelația dintre haosul RCA și salariile uriașe de 17.000 lei/lună de la ASF, cărora li s-au adăugat, în februarie, și prime de performanță.

PROPUNERI Asociația Service-urilor (ASSAI) a transmis către Parlament o propunere de calcul al prețului poliței RCA, care include plata de daune, cheltuielile administrative însumând maximum 25% din prima de risc și comisionul brokerului (de cel mult 50% din cheltuiala administrativă). Evident, este nevoie și de reducerea drastică a taxelor plătite de asigurători către arbitrul ASF, care, în prezent, „sunt uriașe și nejustificate“, potrivit ASSAI - „Mai exact, birul este de 7,2% din valoarea fiecărei polițe, fiind cu 60% mai mare decât media UE (4,5%)“. Asociația citează și date din celebrul raport Milliman (cu privire la piața de profil din România) - „La fiecare 100 lei încasați de către jucătorii din segmentul RCA, dauna medie plătită variază între 27,93 lei (firme) și 38,64 lei (persoane fizice). Cheltuielile administrative sunt de 72,07 lei (firme) și, respectiv, de 61,36 lei (persoane fizice), duble față de daunele achitate. În aceste condiții, profitul raportat pentru polița RCA este zero sau chiar negativ (pierderi). În UE, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 și 35% din prețul unei polițe și includ și un mic profit“.

BIZARERII Șeful ASSAI, Cristian Muntean, notează că „atât ASF, cât și asigurătorii ne-au lăsat să credem în toți acești ani că piața RCA din România este una aflată veșnic în pierdere“ - „E cel puțin ciudat, în condițiile în care trei noi firme de profil din străinătate vor vinde, din 2017, RCA în România (dacă-i așa rău, de ce mai vin, nu?)“. Poate că ar fi timpul ca ANAF să uite un pic de buticarii de cartier și băbuțele care vând urzici și să trimită Direcția Mari Contribuabili să verifice eligibilitatea și legalitatea costurilor administrative ale asigurătorilor - „Una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor și impozitelor este repatrierea profitului de către multinaționale, prin mecanismele prețurilor de transfer“. ASSAI solicită și reforma ASF, prin înjumătățirea numărului de angajați ai instituției și scoaterea la concurs a tuturor pozițiilor. Tot din ciclul cheltuielilor supradimensionate, să reamintim și de baza de date CEDAM, ale cărei costuri de întreținere au sărit de 5,5 milioane euro/an. De fapt, corect ar fi „întreținere“, căci baza a prezentat multiple disfuncționalități - fie n-a putut fi accesată, fie a oferit informații eronate.

SĂ FIE PRIME! La final, câteva cuvinte despre salariile supradimensionate din ASF (în raport cu performanța) - „În 2015, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la circa 97,3 milioane lei, bugetul fiind împărțit de către 480 de salariați. Asta înseamnă 17.000 lei/angajat, în condițiile în care salariul lunar mediu brut în țară era de... 2.415 lei“. Muntean subliniază că, în raportul de activitate pentru 2016, ASF a avut grijă ca toate cheltuielile explicite cu personalul să nu mai fie cuprinse și, implicit, să nu mai poată fi făcute publice - „Știm sigur însă că-n februarie 2017 ASF și-a premiat angajații cu echivalentul a trei salarii. Prime de performanță...“. Avertismentul ASSAI vine în contextul în care la 19 mai expiră plafonarea tarifelor RCA - „În tot acest timp, arbitrul n-a mișcat un deget“. Reamintim că ASF a anunțat luni că, după 19 mai, va fi introdus un preț de referință pentru polița RCA și vor fi monitorizate primele RCA efective în sectoarele cele mai vulnerabile ale pieței.

Taguri articol


12