Când e nevoie de avize și autorizații de securitate la incendiu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Clarificări importante

Când e nevoie de avize și autorizații de securitate la incendiu?

Administrație 18 Noiembrie 2015 / 19:31 3862 accesări

Incendiul devastator de la clubul „Colectiv” din Capitală, în urma căruia 56 de persoane și-au pierdut viața, a fost o lecție dură pentru mulți administratori de localuri care, până nu demult, minimizau importanța obținerii avizelor și autorizațiilor de securitate împotriva incendiilor. După tragedie, administratorii au dat năvală la inspectoratele pentru situații de urgență din toată țara, chiar dacă mulți dintre ei nu știau condițiile sau documentele necesare pentru emiterea acestor documente. De aceea, Inspectoratul General petru Situații de Urgență (IGSU) București a transmis o serie de lămuriri în legătură cu acest subiect.

CLARIFICĂRI IGSU precizează că avizul de securitate la incendiu se obține înainte de începerea lucrărilor de construcție la imobilele noi. De asemenea, aceste avize sunt necesare și în cazul modificării sau schimbării destinației, în cazul clădirilor existente. În schimb, autorizația de securitate la incendiu se obține după finalizarea construcției, dar înainte ca imobilul să fie dat în folosință. Responsabilitatea de a solicita aceste documente revine proprietarului clădirii. Inspectoratele pentru situații de urgență din țară nu solicită niciun fel de taxă pentru eliberarea acestor documente. Totodată, IGSU precizează că, în cazul unităților de învățământ, autorizația de securitate împotriva incendiilor este necesară doar pentru școlile construite sau modernizate după 2006. Cei interesați pot consulta condițiile și documentele necesare de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu pe site-ul: www.isudobrogea.ro

SANCȚIUNI În altă ordine de idei, reprezentanții IGSU au precizat că, în ultimele două săptămâni, au fost efectuate 1.000 de controale și au fost constatate 3.218 nereguli. De asemenea, au fost aplicate 2.479 de sancțiuni contravenționale constând în amenzi (895) și avertismente (1.584). Cuantumul amenzilor depășește opt milioane de lei. La nivelul județului Constanța au fost controlate aproape 40 de localuri. În urma verificărilor, au fost descoperite mai multe nereguli pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 503.000 de lei. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” nu au precizat numele localurilor sancționate, motivând că legea nu permite acest lucru. Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, o lege care interzice activitățile comerciale, culturale sau de divertisment în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea construcțiilor.

Citește și:

Ce nereguli a găsit ISU în localurile constănțene?



12