„Ce se întâmplă în Palazu Mare mă duce cu gândul la evreii din al Doilea Război Mondial, nevoiţi să-şi părăsească locuinţele!“ - este ultima perlă pe care a scos-o Mihaela Andrei, consilier local PNL, fostă PDL. Contextul în care s-a pronunțat inadmisibil consilierul penelist a fost dat de votul favorabil acordat unui proiect de hotărâre în ultima ședință a Consiliului Local Constanța, prin care s-a aprobat PUD-ul pentru construirea unui bloc de 10 etaje în cartierul Palazu Mare, într-o zonă în care predomină casele. Despre acest proiect controversat s-a scris în ziarul Telegraf, cum dealtfel s-a publicat și scrisoarea deschisă adresată Primăriei și Consiliului Local de către locuitorii zonei nemulțumiți de punerea în operă a proiectului.
De data aceasta însă nu proiectul investitorului contestat este subiectul articolului nostru ci, cum spuneam mai sus, perla doamnei consilier local, absolventă de drept și consilier juridic de profesie, meserie care în mod cert a obligat-o să studieze temeinic și limba română, și istoria și, desigur, legea. Să fie doamna consilier certată cu toate acestea în același timp, din moment ce a putut fi, după cum ea însăși relatează, „dusă cu gândul“ într-o zonă în care s-a umplut de penibil și în care, orice luptă pe care ar duce-o cu administrația locală se acoperă de derizoriu? Posibil... Ce este cert însă este faptul că, la votul la care a fost supus hulitul proiect aprobat în ultima ședință a Consiliului Municipal Constanța, consilierii locali PNL, așadar Mihaela Andrei inclusiv, nu au votat „împotrivă“, ci doar s-au abținut prudent, ca să nu spunem altfel... În fine, după glorioasa abținere de la vot, consilierul Mihaela Andrei a repornit lupta întru apărarea drepturilor locuitorilor din Palazu Mare, vitejește, pe Facebook, unde a dat măsura pregătirii sale scriind, căci wall-ul său personal suportă, „Ce se întâmplă în Palazu Mare mă duce cu gândul la evreii din al Doilea Război Mondial când erau nevoiți să-şi părăsească locuinţele. Un PUZ aprobat în 2011 ce permite construirea de blocuri cu 10-12 etaje în condiţiile în care cartierul Palazu Mare este un cartier de case. L-am întrebat pe primarul actual care era acolo în 2011 cum şi-a imaginat arhitectul de la vremea respectivă că se vor putea construi blocuri între case. Ce şi-a imaginat arhitectul, că acei oameni îşi vor face bagajele şi îşi vor părăsi casele??? Pentru că altă soluţie, din păcate şi de neimaginat, primarul actual nu le dă locuitorilor din zonă.“
Revenind la subiect, perla scoasă de doamna consilier local, chiar dacă admitem că nu a avut intenții condamnabile, este impardonabilă, pentru că vorbim despre un ales local, absolvent de drept si consilier juridic de profesie, cu alte cuvinte, un om care ar trebui nu numai să aibă deplin respect față de lege, ci să și fie un bun cunoscător al acesteia. Necunoașterea doamnei a dat însă rapid și brutal piept cu realitatea declarațiilor președintelui Comunității Evreiești Constanța, Sorin - Lucian Ionescu, care au inspirat-o să acționeze iar vitejește. A șters din textul postat pe Facebook fraza incriminatoare, cu care își începea nefericita diatribă. Fără să dea vreo explicație, fără să prezinte vreo scuză, fără ca măcar să șteargă întreaga postare. Ce a determinat-o pe doamna consilier local să acționeze așa? Simplul fapt că președintele Comunității Evreiești din Constanța a declarat că va formula la adresa Mihaelei Andrei o plângere la Centrul pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului din România, adică teama de eventuale repercusiuni pe care le-ar suporta, căci, nu-i așa, legea-i lege și trebuie respectată? Dacă e așa, poate ar fi bine ca doamna consilier să înțelegă ca legea e pentru toată lumea, că există instanțe de judecată unde îți poți căuta dreptatea și că în Constanța secolului 21, așa prost condusă cum e, nimeni nu te obligă să îți părăsești casa. Nu o mai întrebăm pe doamna consilier dacă atunci când a dus-o gândul la evreii care erau nevoiți să își abandoneze casele în al Doilea Război Mondial își evoca perioada de dinainte de decembrie 1941 sau perioada de după această nenorocită dată. Sigur nu știe, căci dacă ar ști, ar înțelege și de ce Comunitatea Evreiască din Constanța a reacționat imediat. Cât privește reacția comunității, o înțelegem, e îndreptățită, dar poate e la fel de bine să înțelegem și intențiile doamnei. Nu credem că a fost rău-intenționată când a făcut afirmațiile despre care vorbeam mai sus. Credem doar că politicianismul ieftin, dublat de necunoaștere, mai exact de niște lacune pe care cineva în poziția sa nu ar trebui să le aibă sub nicio formă, au dus la această situație, care, poate nu ar firău să înceteze doar cu niște scuze prezentate public, sincer și corect. La urma urmei, nimeni nu e perfect…