Când mâncarea devine un duşman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii ne informează...

Când mâncarea devine un duşman

Sănătate 28 Iulie 2012 / 00:00 527 accesări

Aşa cum v-am anunţat vineri, în fiecare ediţie de weekend a cotidianului “Telegraf”, în pagina Sănătate, medici cu renume din Constanţa, care profesează în cadrul celui mai mare spital din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) - dar şi în Clinica „Medicover” din Constanţa (b-dul Al. Lăpuşeanu, nr. 70), vor oferi informaţii utile despre cum să adoptăm un stil de viaţă sănătos, cum să alegem o alimentaţie sănătoasă, dar şi despre patologia care „ne înconjoară” şi care este din ce în ce mai vastă. Astăzi, şeful Clinicii Pediatrie a SCJU, medic în cadrul „Medicover”, conf. univ. dr. Cristina Mihai, explică „Când mâncarea devine un duşman”.

Alimentaţia nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice sunt cei mai importanţi factori care contribuie la o epidemie privind tulburările de nutriţie din România. Chiar în absenţa tulburărilor de nutriţie, alimentaţia dezechilibrată şi lipsa activităţii fizice sunt asociate cu un risc crescut de morbiditate şi mortalitate. Acest risc include apariţia bolilor cardio-vasculare, a hipertensiunii, diabetului zaharat tip 2, osteoporozei şi anumitor tipuri de cancer. Unele populaţii minoritare sunt afectate disproporţionat de riscul crescut de suprapondere, obezitate şi boli cronice asociate.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE: 30% DIN ROMÂNCE SUNT SUPRAPONDERALE; 20% DIN BĂRBAŢI SUNT SUPRAPONDERALI; 40% DIN COPII SUNT OBEZI.

La baza acestor cifre stă faptul că avem o populaţie care nu are o cultură a sportului şi care răspunde unei avalanşe de fast-food-uri de o calitate îndoielnică. În ziua de azi, mulţi copii consumă alimente cu multe calorii şi puţini nutrienţi, alături de o activitate fizică redusă. Aproximativ 32% dintre copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani sunt cu suprapondere sau cu obezitate, dintre care 17% fiind cu obezitate.

ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII: PÂNĂ ÎN 2020, BOLILE CRONICE VOR REPREZENTA ľ DIN TOTALUL BOLILOR DIN ÎNTREAGA LUME; 71% DIN DECESE VOR FI CAUZATE DE BOLILE CARDIO-VASCULARE; 70% DIN DECESELE PRIN DIABET SE VOR ÎNREGISTRA ÎN ŢĂRILE DEZVOLTATE; MAI MULT DE UN MILIARD DE ADULŢI CU SUPRAPONDERE; 300 MILIOANE DE ADULŢI CU OBEZITATE.

Toate acestea pot fi cauzate de obezitate. Factorii de risc pentru bolile cronice ale adultului se regăsesc la vârste tinere. Obiceiurile alimentare stabilite în copilărie sunt prezente în adolescenţă, facilitând prioritar necesitatea intervenţiei timpurie privind crearea unui stil de viaţă sănătos.

SFATUL MEDICULUI: O porţie pentru un copil mic ar trebui să fie un sfert din masa unui adult. În mod obişnuit, porţiile cuprind una sau două linguri de legume şi 15 grame de carne, în funcţie de apetitul copilului. Părinţii ar trebui să ţină cont că fiecare copil este unic, apetitul şi nevoile diferă de la copil la copil şi chiar la acelaşi copil, în funcţie de oră.

(Va urma)

Taguri articol


12