Când să alegem Endoscopia și când Colonoscopia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când să alegem Endoscopia și când Colonoscopia

Sănătate 19 Septembrie 2014 / 00:00 19124 accesări

1.Endoscopia digestivă superioară (EDS) reprezintă o procedură ce permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului şi primei porţiuni a intestinului subţire (doudenul). EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamaţia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea, prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (ex. rezecţii de polipi gastrici, dilatări de stenoze esofagiene, tratamentul hemoragiilor digestive superioare). Se pot preleva totodată şi biopsii de la nivelul tumorilor întâlnite la nivelul tubului digestiv superior.

Endoscopul este un tub lung, subţire şi flexibil, care prezintă la un capăt o sursă de lumină şi o cameră video mică. Imaginile sunt proiectate pe un monitor unde sunt analizate de medic. Imaginile pot fi înregistrate, stocate şi printate.

Pregătirea pentru endoscopie: pacientul nu are voie să mănânce sau să bea minimum 6 ore înaintea procedurii (stomacul trebuie să fie gol). Trebuie informat medicul dacă pacientul are alergii, afecţiuni cardiace sau pulmonare, sau dacă este diabetic. Medicaţia precum Trombostop sau Sintrom (medicamente anticoagulante) trebuie întreruptă cu câteva zile înaintea procedurii.

Riscurile endoscopiei digestive superioare sunt minime dacă nu se fac proceduri terapeutice (rezecţie de polipi, tratamentul hemoragiilor). În general, complicaţiile endoscopiei digestive superioare diagnostice sunt rare. Per ansamblu, rata complicaţiilor este sub 1 la 500 de cazuri. Complicaţiile posibile sunt reprezentate de: sângerare (0,15% din cazuri), perforaţie digestivă (sub 0,2% din cazuri) sau alte complicaţii secundare anesteziei / sedării profunde (senzaţie de greaţă, uscăciunea gurii, urticarie).

2. Colonoscopia reprezintă o procedură diagnostică sau terapeutică în timpul căreia se efectuează examenul intestinului gros (colon şi rect). Colonoscopia se efectuează în general pentru investigarea unor simptome precum: sângerarea la nivelul tractului intestinal, durerea abdominală, modificarea tranzitului intestinal (constipaţie, diaree persistentă). Colonoscopia este necesar a fi efectuată la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, care suferă de constipaţie, sau pentru orice persoană, indiferent de vârstă, care are un istoric de polipi colonici sau cancer colorectal în familie. Prin intermediul colonoscopiei se pot rezeca polipi colonici (care pot evolua către cancer) sau se pot preleva biopsii din tumorile descoperite în timpul investigaţiei.

Colonoscopul, ca şi endoscopul, reprezintă un tub lung şi flexibil, care prezintă la un capăt o sursă de lumină şi o cameră video mică.

Pregătirea pentru colonoscopie: începe de obicei în ziua precedentă explorării. De asemenea, în acest interval, pregătirea presupune ingestia unei soluţii care să cureţe intestinul de materiile fecale, în scopul de a exista o vizibilitate optimă în cursul examinării.

Centrul Medical GASTROMOND, situat în str. Primăverii nr. 2, bloc ST1, parter, tel: 0770.255914, 0341462767 (www.gastromond.ro), vă oferă posibilitatea de a vă investiga GRATUIT (pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie / specialist, cât și a dovezii de asigurat) de colonoscopie și endoscopie atât cu anestezie locală, cât și cu sedare profundă, sedarea fiind realizată de medici anesteziști cu experiență din județul Constanța.

Totodată, unitatea medicală, prin personalul unității, vă oferă și alte servicii decontate prin Casa de asigurări: consultații de medicină internă și gastroenterologie, analize medicale, ecografii abdominale, administrarea de tratamente perfuzabile și injectabile (cu medicație inclusă).

Conf. Dr. DUMITRU EUGEN - medic primar gastroenterologie / medicină internă

SL. Dr. ALEXANDRESCU LUANA - medic primar gastroenterologie / medicină internă



Ştiri recomandate

12