Se pare că matematica este materia preferată a multor elevi constănțeni. Dovadă stau premiile pe care aceștia le aduc la aproape fiecare concurs național sau internațional. Așa se și justifică apariția unui Centru Județean de Excelență în matematică, unde fanii lui Pitagora își pot perfecționa abilitățile. „În anul școlar 2018 – 2019, Cercul Județean de Excelență în Matematică începe pregătirea de performanță pe 20 octombrie 2018, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța pentru clasele V – X și la sediul Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii „Ovidius” Constanţa (Bd. Mamaia nr. 124) pentru clasele XI – XII. Informațiile utile vor fi afișate pe site-ul CJEM: http://cjemct.ro“, menționează conducerea Centrului.
Activitățile Cercului Judeţean de Excelenţă în Matematică sunt gratuite şi vin în sprijinul elevilor capabili de înaltă performanţă din învăţământul de stat şi particular din județul Constanța. De regulă, în Cercul Judeţean de Excelenţă în Matematică sunt înscrişi (dacă doresc acest lucru) primii cinci elevi cu rezultatele cele mai bune la ultima olimpiadă judeţeană.
Cum ajungi la excelență
Admiterea elevilor la Cercul Judeţean de Excelenţă în Matematică se face pe bază de concurs pentru clasa a IV-a, respectiv pe bază de cerere pentru celelalte clase, la care se atașează copii ale diplomelor obținute de către aceștia la olimpiadele și concursurile școlare, în anul școlar precedent.
Înscrierea la examenul de admitere se face la unitatea de învățământ de unde provine elevul, iar acestea vor trimite lista cu candidații pentru examen la ISJ Constanța. Elevii participă obligatoriu la concursuri şi olimpiade şcolare de matematică, iar prezenţa la cursuri este obligatorie.
Elevii vor fi evaluaţi cu note/puncte cumulate în urma prezenței la cursurile C.J.E.M, rezultate la concursuri și olimpiade școlare, apariții la rubrica rezolvitorilor în Gazeta Matematică și reviste de specialitate, care sunt contorizate în catalogul cercului astfel: – pentru fiecare apariţie în rubrica rezolvitorilor din: Gazeta Matematică, Revista de Matematică din Timişoara (10 puncte/aparţie) şi alte reviste de specialitate (5 puncte/ aparţie). – pentru participarea la olimpiadele şcolare (punctajul obţinut x 5 puncte), Concursul “TOMIS” (punctajul obţinut), alte concursuri (premiul I – 50 puncte, premiul II – 40 puncte, premiul III – 30 puncte, menţiune – 20 puncte, participare – 10 puncte).
Colectivele de cadre didactice de la un an de studiu/grupă pot fi modificate anual, în funcție de activitatea de performanță desfășurată și rezultatele elevilor, la propunerea inspectorului școlar. „Centrul are caracter deschis în sensul că, după olimpiada judeţeană, în C.J.E.M, vor fi admişi primii „n” elevi cu rezultate remarcabile (care nu fac parte din centru) şi vor fi eliminaţi din centru ultimii „n” elevi care au rezultatele cele mai slabe“, precizează inspector şcolar pentru matematică, prof. Daniela Bălănescu, coordonatorul principal al Centrului.