Paștele se apropie, așa că cei mai mulți constănțeni se gândesc deja la ce vor pune pe masă de Sărbători. Evident, un meniu tradițional trebuie să conțină obligatoriu carne de miel, așa că este de așteptat ca, în perioada următoare, constănțenii să ia piețele cu asalt în căutarea materiei prime pentru mâncărurile de Paște. Așadar, este important de știut că și în 2016 continuă programul „Prețul corect la carnea de miel”, instituit de fostul primar al Constanței Radu Mazăre. Potrivit directorului Direcției de Piețe, Târguri și Oboare (DPTO), Ion Ciobanu, programul se va desfășura în perioada 21 - 30 aprilie, în Piața Griviței și Piața Tomis III. „Spre deosebire de anii trecuți, nu va mai exista punctul de sacrificare a mieilor în Piața Pescăruș (fosta piață Filipescu din cartierul Faleză Nord - n.r.). S-au modificat anumite reglementări care nu ne mai permit să sacrificăm mieii în acel loc”, a precizat Ciobanu.
CE PRESUPUNE PROGRAMUL În piețele în care se va desfășura programul vor fi amenajate hale de carne cu toate utilitățile și dotările necesare. Constănțenii vor avea, astfel, posibilitatea să cumpere carne de miel la un preț accesibil, care va fi stabilit de conducerea DPTO, în urma unor consultări cu producătorii. „Deocamdată încă primim cereri de la crescătorii de animale care vor să se înscrie în program, după care vom stabili și prețul”, a adăugat Ciobanu. Un lucru este cert: constănțenii care vor cumpăra carne de miel de la producătorii înscriși în program pot să fie siguri de calitatea mărfii. „În halele amenajate vor exista medici veterinari care vor verifica atent carnea, așa că nu există riscul ca producătorii să vândă altceva decât carne de miel”, a mai spus directorul DPTO. Programul va începe în 21 aprilie și se va încheia în 30 aprilie, chiar în ajunul Paștelui.
CONTROALE LA SÂNGE Pentru că a rămas mai puțin de o lună până la Sărbătorile Pascale și minivacanța de 1 Mai, Prefectura se pregătește. Concret, în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural, a fost constituită o Comisie mixtă de control, care va supraveghea condițiile de desfacere și vânzare a produselor agroalimentare în piețe și târguri. Comisia cu pricina este formată din inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului. Echipele vor verifica la sânge activitatea vânzătorilor din piețe.