Ministerul Muncii a trimis spre avizare interministerială un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea unui salariu minim diferenţiat în funcţie de vechime şi de studii, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale. Concret, potrivit surselor citate, Ministerul Muncii a trimis spre avizare, către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariului minim în funcţie de vechimea în muncă şi de studiile absolvite.
Proiectul de OUG prevede că salariul minim brut creşte de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare şi pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creşte la 2.350 de lei pe lună. Surse guvernamentale au mai spus Mediafax că proiectul de OUG ar putea să intre pe ordinea de zi a unei şedinţe de Guvern la sfârşitul săptămânii viitoare, sub rezerva primirii avizelor.
Reamintim că, pe 24 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie. „Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat şeful Executivului. Dăncilă a adăugat că este de acord cu salariu diferenţiat, în funcţie de studii şi că măsura nu este discriminatorie, aceasta aplicându-se şi în alte state membre.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat pe 20 octombrie propuneri de creştere a salariului minim, astfel:
1. Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR).
3. Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.