Când va fi aplicată legea salarizării unitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când va fi aplicată legea salarizării unitare

Politică 04 Aprilie 2016 / 17:37 2926 accesări
Guvernul a elaborat două variante pentru salarizarea unitară, una multianuală, iar cealaltă anuală

Guvernul a elaborat două variante pentru salarizarea unitară, una multianuală, iar cealaltă anuală

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul a elaborat două variante ale proiectului de lege a salarizării unitare. Una dintre ele este multianuală, până în 2020, şi pleacă de la nivelul salariului minim, iar cealaltă ar putea fi aplicată de anul viitor, în funcţie de buget. Anunțul lui Cioloş a fost făcut, luni, la întâlnirea Asociației Municipiilor din România, unde primarii şi-au arătat nemulţumirea legată de faptul că Guvernul întârzie adoptarea legii salarizării unitare. „Vom avea miercuri o primă discuţie în Guvern pe câteva variante de abordare”, a spus Cioloş. În finalul discursului său, premierul le-a dat asigurări celor prezenţi că, indiferent de soluţia aleasă, salariile vor creşte, iar răspunsul la aşteptările bugetarilor va fi unul realist. Potrivit surselor prezente la discuții, Cioloș ar fi declarat că, în cazul în care se va merge pe varianta pentru un an, pensiile speciale ar putea fi îngheţate.

IMPACT URIAȘ Potrivit unor surse guvernamentale, legea salarizării unitare ar avea un impact financiar de 21 de miliarde de lei asupra bugetului public, dacă va fi aplicată anul viitor. Asta în condițiile în care, conform Ministerului de Finanțe, bugetul disponibil pentru majorarea salariilor bugetarilor de la 1 ianuarie 2017 este de doar un miliard de lei.

SINDICALIȘTII, NEMULȚUMIȚI Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, consideră că proiectul privind noua lege a salarizării, lansat recent în spațiul public, este „un model extrem de toxic pentru economia României”, iar modul în care a fost aruncat pe piață arată că se vrea „testarea reacției publice”. La rândul său, președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că nu a primit din partea Guvernului niciun proiect privind legea salarizării și a subliniat că este vorba despre „manipulări pentru a testa reacția publică, în special a sindicatelor, la măsuri de austeritate extremă”.



12