Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a declarat convins că raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări din cadrul MCV, iar acesta va fi ridicat până anul 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene. Aflat la Iași pentru a lua parte la conferința "Riscul pentru malpraxis în actul medical", eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns jurnaliștilor că convingerea că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. "Sunt convins că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcția de acțiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiționalităților, a recomandărilor", a replicat ministrul Justiției, la o întrebare privind discuțiile purtate la începutul săptămânii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).
Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuții punctuale, "care, pe alocuri, au comportat și accente diferite".
"Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV-ului și am rămas cu un optimism vizând concluzia finală", a explicat ministrul Tudorel Toader, precizând că speră ca, "în 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat".
Întrebat când crede că va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat că "ar vrea mâine", dar a precizat totodată că "până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări".