Când va rezolva Europa problema standardelor duble de calitate la alimente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când va rezolva Europa problema standardelor duble de calitate la alimente

Social 15 Octombrie 2017 / 08:21 938 accesări

Liderii Grupului de la Vișegrad (V4 - Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) au salutat cu prudență propunerile Uniunii Europene privind rezolvarea temerilor lor referitoare la standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest, transmit AP și Reuters. Oficiali de rang înalt din cele patru state, reprezentanți din Europa Occidentală și de la Comisia Europeană sunt prezenți la Bratislava, la summitul "Pentru o calitate egală a produselor pentru toți", o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă este dublul standard de calitate la produsele alimentare.

La această reuniune, Vera Jourova, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare în UE. Liderii Grupului de la Vișegrad au apreciat măsura, dar au apreciat că încă sunt multe de făcut.

Premierul slovac Robert Fico a afirmat că propunerea oficialului UE este "utilă" și "ar putea fi de ajutor". Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, alături de Vera Jourova și comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, și-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE că nu sunt induși în eroare de ceea ce cumpără — dar fără a se angaja că produsele ar avea aceleași ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanții Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporațiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieței libere și al concurenței, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Unele companii, cum ar fi Bahlsen și Pepsi, au reacționat la critici schimbându-și produsele, astfel încât să aibă aceleași ingrediente în toată Europa. Însă compania germană Dr. Oetker a pus o etichetă pe care scrie "ediție specială" la pizza pe care o vinde în Europa de Est, care are cinci bucăți de mozzarella față de șapte în Austria.

Dar cei din Europa Centrală cer mai mult. "Actuala legislație UE nu permite acuzarea adecvată pentru practicile false. Trebuie să amendăm asta", a afirmat Bohuslav Sobotka.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că Executivul de la Budapesta "va aștepta" viitoarele măsuri ale Comisiei Europene. Premierul slovac Robert Fico a declarat: "Nu este loc pentru consumatori de categoria a doua în UE". Oficialul a calificat reuniunea ca fiind un "succes diplomatic", afirmând: "Sunt foarte mulțumit de ceea ce am obținut".

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: "Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea".

Luna trecută, Comisia Europeană a publicat setul de orientări referitoare la legislația UE în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.

Cu ajutorul acestor orientări, autoritățile naționale vor putea să stabilească dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcție de țară.

În respectivele orientări sunt enumerate și explicate cerințele relevante din legislația UE referitoare la siguranța alimentară și la protecția consumatorilor, la care autoritățile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare.



12