Când vor fi eficiente vaccinurile anti Covid împotriva variantei Omicron

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când vor fi eficiente vaccinurile anti Covid împotriva variantei Omicron

Sănătate 27 Noiembrie 2021 / 08:35 2313 accesări

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud, în contextul în care mai multe ţări şi regiuni au stopat sau restrâns numărul curselor aeriene spre şi dinspre Africa australă, informează AFP.

EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

Compania germană BioNTech a început deja testele pentru a afla dacă serul funcționează sau nu împotriva variantei apărute în Africa de Sud, numită Omicron. Aceasta are un număr foarte mare de mutații și cercetătorii se tem că celulele T, cele care produc anticorpii, nu ar putea recunoaște virusul, în noua sa formă.

BioNTech spune că are nevoie de două săptămâni pentru a verifica dacă vaccinul (Pfizer) este sau nu eficient împotriva variantei Omicron, iar apoi de alte aproximativ 100 de zile, dacă va fi nevoie de o modificare a formulei serului.

În Africa de Sud numărul cazurilor noi s-a triplat de marți, 23 noiembrie și până vineri, 26 noiembrie, iar 90% dintre ele sunt Omicron.

Compania Moderna şi-a anunţat intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă, Omicron, a COVID-19, clasată ”îngrijorătoare” de către OMS.

Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron....Modernaşi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile.

Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante", a informat compania americană într-un comunicat citat de Agerpres.

Și Johnson & Johnson a confirmat, de asemenea, că testează eficacitatea vaccinului actual împotriva noii variante pentru a evalua dacă ar putea fi necesare actualizări, iar AstraZeneca a spus că face cercetări în Botswana și Eswatini, unde a fost identificată prima dată noua variantă, pentru a colecta date reale despre modul în care vaccinul său funcționează împotriva noii variante.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că "nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat pentru foarte ridicat".

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

"Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe.

Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. Va ajunge și în România, sigur", a spus Alexandru Rafila pentru Digi 24.



Ştiri recomandate

12