Cadrele didactice care își doresc să urmeze o carieră la catedră au la dispoziție între cinci și șapte ani de la momentul în care intră în învățământ pentru a susține examenul de definitivare, care le oferă dreptul de a fi profesor. Profesorii care au intrat în învățământ începând cu anul școlar 2012 - 2013 au la dispoziție cinci ani pentru a obține Definitivatul, în vreme ce cadrele didactice care sunt la catedră dinainte de anul școlar 2011 - 2012 pot promova examenul în șapte ani. Ulterior promovării, cadrele didactice pot să acceadă la obținerea gradelor didactice I și II în învățământ. După ce stă un an la catedră, un profesor se poate înscrie la Definitivat, având la dispoziție trei încercări pentru a promova examenul. Dacă nu ia nota 8 la niciuna dintre cele trei sesiuni ale Definitivatului, acesta nu mai are dreptul să predea. Odată cu promovarea examenului, dascălii intră într-o altă treaptă salarială, trecând de la remunerația de debutant la cea de profesor cu Definitivat.
CALENDAR DE DESFĂȘURARE Cadrele didactice din județul Constanța care vor să susțină examenul de definitivare în învățământ în anul școlar 2014 - 2015 trebuie să își depună dosarele de înscriere până pe 21 noiembrie la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), la biroul Managementul Resurselor Umane. Conform Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, între 21 noiembrie și 19 decembrie 2014 vor avea loc înregistrarea candidaților în aplicație și înștiințarea cadrelor didactice cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere. După vacanța de iarnă, profesorii care au fost acceptați pentru susținerea examenului vor fi programați de către inspectorii de specialitate pentru susținerea a minimum două inspecții speciale la clasă, care se vor desfășura până pe 5 iunie 2015. Pentru a susține examenul scris de Definitivat, cadrele didactice trebuie să obțină minimum media 8 la inspecțiile speciale, să aibă cel puțin un an de când predau elevilor ca personal didactic calificat și să fi primit calificativul parțial ”Bine” sau ”Foarte bine” în anul școlar în curs. Pe 9 iulie, cadrele didactice vor susține examenul scris de definitivare în învățământ.
”Proba scrisă se susține pe baza subiectelor elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în concordanță cu programele specifice pentru examen aprobate prin Ordin al ministrului Educației, valabile pentru sesiunea respectivă”, potrivit metodologiei în vigoare. În funcție de specialitatea pe care o predau, profesorii dau examenul scris de patru ore, având subiecte din disciplina de specialitate, metodica predării acesteia, pedagogie și elemente de psihologie a educației. Potrivit Calendarului de organizare și desfășurare a examenului de Definitivat, pe 14 iulie vor fi afișate rezultatele probei scrise, urmând ca pe 14 și 15 iulie să fie înregistrate eventualele contestații. Acestea vor fi soluționate pe 16 și 17 iulie, rezultatele finale fiind afișate a doua zi, pe 18 iulie.