Candidaţii la studenţie, atraşi de specializările bănoase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La vremuri noi, oameni noi

Candidaţii la studenţie, atraşi de specializările bănoase

Eveniment 22 Iulie 2010 / 00:00 617 accesări

Puţini absolvenţi de liceu se mai înscriu la facultate gândindu-se numai la ce anume le-ar plăcea să facă în viitor, pentru cei mai mulţi dintre ei contând unde anume vor reuşi să se angajeze după ce termină facultatea şi care sunt perspectivele salariale, lucru demonstrat de datele de la admiterea organizată de Universitatea „Ovidius” Constanţa. Prin urmare, nu este de mirare că, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, din cei 510 candidaţi, 253 s-au îndreptat către specializarea Drept. Alţi 248 de candidaţi au optat pentru Ştiinţe administrative, în timp ce doar nouă candidaţi au optat pentru Sociologie. La Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, cea mai căutată specializare este Relaţii internaţionale şi studii europene (130 de candidaţi), în timp ce la Istorie s-au înscris 30 de candidaţi, iar la Ştiinţe politice şi studii de securitate s-au înscris 80 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi a atras, la fel ca şi în anii trecuţi, Facultatea de Ştiinţe Economice, unde şi-au depus dosarele, până în prezent, 1.003 candidaţi, în condiţiile în care, la celelalte facultăţi, s-au depus, cel mult, aproximativ 550 de dosare.

• 53 DE CANDIDAŢI LA ARTE • Tot perspectiva unor câştiguri salariale i-au îndrumat paşii şi lui Marian Enache către specializarea Prelucrarea petrolului şi petrochimie, din cadrul Facultăţii de Fizică: „Am venit aici pentru că, după ce termin facultatea, voi putea să mă angajez pe un salariu bun. Câştigul salarial a stat la baza acestei decizii”. Până pe 20 iulie, la specializarea respectivă se înscriseseră 180 de candidaţi, care vor concura pe 102 locuri. Pe ultimele locuri în alegerea absolvenţilor de liceu se numără Facultatea de Arte (cu numai 53 de candidaţi), urmată de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (95 candidaţi) şi de facultăţile de Construcţii şi Matematică, cu câte 123 de candidaţi fiecare. Un alt fenomen cu care se confruntă universităţile din întreaga ţară, în ultimii ani, îl reprezintă scăderea numărului de candidaţi, la toate facultăţile şi specializările. „De exemplu, anul trecut, la Ştiinţe Economice erau aproximativ 2.000 de concurenţi, iar acum sunt numai 1.000. Principala cauză o reprezintă scăderea natalităţii, care ne afectează şi pe noi, prin numărul tot mai mic de candidaţi”, a declarat secretarul comisiei de admitere din cadrul Facultăţii de Matematică, Marian Ciucă.

• FRICA DE EXAMENE • Dacă la Universitatea „Ovidius” candidaţii se bat pe specializările „bănoase”, în mod paradoxal, la universitatea constănţeană „Andrei Şaguna”, candidaţii nu par prea interesaţi de aspectul financiar, alegând să candideze pentru locurile cu taxă. Până pe 20 iulie, potrivit rectorului universităţii, prof. univ. dr. Aurel Papari, pentru cele aproximativ 1.000 de locuri cu taxă îşi depuseseră dosarele aproximativ 600 de candidaţi, în timp ce, pentru cele 100 de locuri fără taxă, au fost depuse doar 42 de dosare. „Una dintre explicaţii constă în faptul că absolvenţii de liceu, proaspăt trecuţi prin examenul de bacalaureat, unde rezultatele au fost foarte slabe, se tem de un nou examen şi fac tot posibilul să-l evite”, a explicat prof. univ. dr. Aurel Papari. De asemenea, el a adăugat că, locurile fără taxă din cadrul universităţii sunt finanţate din bugetul instituţiei, nu din bugetul de stat. Prin urmare, cei care aplică pe un loc fără taxă şi sunt admişi în urma examenului, trebuie să semneze un contract de studii, care prevede, printre altele, prezenţa obligatorie, menţinerea unor rezultate foarte bune pe tot parcursul celor patru ani de studiu, bursa putând fi retrasă în caz contrar. „Mulţi doresc să evite aceste obligaţii şi preferă un loc cu taxă, unde nu au atât de multe obligaţii”, a specificat Aurel Papari.

Taguri articol


12