Candidaţii la vicepreşedinţia SUA au evitat gafele majore în dezbaterea televizată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Candidaţii la vicepreşedinţia SUA au evitat gafele majore în dezbaterea televizată

Externe 04 Octombrie 2008 / 00:00 449 accesări

Candidaţii la vicepreşedinţia SUA, Joe Biden şi Sarah Palin, au salvat, joi, aparenţele, evitînd gafe majore în cadrul dezbaterii televizate, democratul prezentîndu-se sigur pe dosarele economice şi internaţionale, în timp ce adversara sa a mizat pe seducţie şi spontaneitate. Guvernatorul de Alaska, mizînd pe imaginea ei de american de rînd şi de mamă, a ştiut să îi reziste adversarului său democrat, Joe Biden, un pilon al politicii americane, congresman de 35 de ani şi preşedinte al comisiei pentru Afaceri Externe din Senat. În urma dezbaterii care a durat 90 de minute şi care a fost reluată de principalele reţele americane de televiziune, ambele tabere au revendicat victoria.

Potrivit unor sondaje CNN şi CBS, Joe Biden a ieşit învingător din confruntare, dar, în opinia a 84% dintre telespectatori, Sarah Palin s-a prezentat mai bine decît se aşteptau. Economia, problemele energetice, schimbările climatice, situaţia din Irak şi din Orientul Mijlociu au dominat singura dezbatere prevăzută între cei doi. Palin, zîmbind în permanenţă şi privind direct către cameră, a încercat să arunce o umbră de îndoială între Joe Biden şi Barack Obama amintind că, în trecut, senatorul de Delaware a afirmat că senatorul de Illinois nu este pregătit să devină comandant. “Şi ştiu că v-aţi opus tentativei sale de a vota pentru reducerea fondurilor destinate militarilor noştri din Irak şi vă sînt recunoscătoare pentru acest lucru”, a declarat Sarah Palin. Fără a-şi pierde calmul, Joe Biden a răspuns că şi John McCain a votat pentru reducerea fondurilor militarilor şi a afirmat că republicanul s-a înşelat profund apărînd de la început lansarea ofensivei din Irak. Unul dintre fiii lui Joe Biden este pe punctul de a pleca în Irak, iar unul dintre fiii lui Sarah Palin este deja acolo. Palin, care părea uneori că citeşte notiţele de pe pupitrul său, a criticat planul de retragere a trupelor din Irak afirmînd că “acesta este echivalentul unui drapel alb al înfrîngerii”. “Ne apropiem de o victorie în Irak”, a subliniat ea, promiţînd că în cazul unei victorii, va aduce schimbarea la Washington. Joe Biden s-a declarat neîncrezător în această privinţă, amintind că McCain votase aproape sistematic propuneri ale preşedintelui nepopular George W. Bush. Negînd asocierea cu Bush, pe care nu l-a menţionat niciodată, Sarah Palin l-a acuzat pe adversarul său că se raportează prea mult la trecut.

În cadrul intervenţiilor sale, guvernatorul de Alaska a optat pentru o limbă engleză familiară. Ea i s-a adresat sistematic lui Joe Biden pe nume, iar senatorul de Delaware vorbea despre John, referindu-se la McCain. Sarah Palin părea să nu înţeleagă unele întrebări. Astfel, fiind întrebată care este punctul ei slab (călcîiul lui Ahile), Sarah Palin a vorbit despre experienţa sa de lider al unui stat producător de petrol. De asemenea, Palin a menţionat în mod repetat energia şi Alaska, chiar şi cînd acestea nu aveau nicio legătură cu întrebarea adresată. La o întrebare referitoare la Darfur, ea a început prin a vorbi despre Irak. La o întrebare referitoare la rolul vicepreşedintelui, Joe Biden a apreciat că “Dick Cheney a fost unul dintre cei mai periculoşi vicepreşedinţi din istoria SUA”. Sarah Palin a evocat de asemenea o eventuală modificare a Constituţiei, fără a da alte explicaţii. La nivelul gafelor minore, Sarah Palin l-a numit pe comandantul trupelor americane în Afganistan McClellan în loc de David McKiernan, însă Joe Biden nu a sancţionat această eroare.



12