Canicula din Rusia, cea mai gravă din ultimii 1.000 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canicula din Rusia, cea mai gravă din ultimii 1.000 de ani

Monden 10 August 2010 / 00:00 450 accesări

● Stare de urgenţă nucleară ● Autorităţile ruse au decretat stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare şi stocare a deşeurilor nucleare de la Maiak, în Ural, din cauza propagării incendiilor în această zonă, a anunţat, ieri, administraţia locală. Şeful administraţiei, Viktor Trofimciuk, va prezida la 10 august o reuniune de urgenţă pentru coordonarea eforturilor serviciilor vizate. Centrul de retratare se află în regiunea Celiabinsk, în Ural, la 2.000 de kilometri est de Moscova. Complexul Maiak a fost, în 1957, locul uneia dintre principalele catastrofe nucleare din Uniunea Sovietică, după scurgerea accidentală a unor deşeuri nucleare lichide, care a afectat 260.000 de persoane şi a necesitat evacuarea mai multor localităţi din regiune. Uzina Maiak este capabilă să retrateze 400 de tone de combustibil pe an. Mai multe alte instalaţii nucleare ruse sunt în zone de risc. Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, a cerut, duminică, serviciilor sale să lucreze 24 de ore din 24, pentru a stinge un incendiu extins pe şapte hectare în jurul unui centru nuclear din Snejinsk, în Ural, la 1.500 de kilometri est de Moscova. Acest centru creează arme nucleare. În ceea ce priveşte centrul nuclear de la Sarov (regiunea Nijni-Novgorod, la 500 de kilometri est de Moscova), de asemenea însărcinat cu crearea armelor nucleare, monitorizarea continuă în patru zone în care persistă posibilitatea de incendii, a precizat Serghei Novikov, purtătorul de cuvânt al agenţiei de energie atomică Rosatom. Autorităţile, după ce au spus de mai multe ori că nu există niciun risc la Sarov, precizaseră în final că toate materialele radioactive au fost evacuate din centru, săptămâna trecută.

● Fenomen unic, fără antecedente ● Canicula care afectează Rusia de la începutul lui iulie şi a provocat incendii de amploare până în regiunea Moscova este cea mai gravă din ultimii 1.000 de ani, de la formarea ţării, a afirmat, ieri, directorul serviciilor de meteorologie ruse, Aleksandr Frolov. ”Este un fenoment unic care nu are antecedente”, a adăugat el. Serviciile meteorologice au anunţat deja că temperaturile caniculare care afectează partea vestică a Rusiei de la începutul lui iulie au depăşit toate recordurile, atât ca maxime, cât şi ca durată, de la deschiderea registrelor de observaţie din Rusia modernă, în urmă cu 130 de ani. După un record de 38,2 grade Celsius la Moscova, la 29 iulie, fosta capitală imperială Sankt-Petersburg a înregistrat un record absolut, sâmbătă, cu 37,1 grade Celsius. Incendiile au devastat de la sfârşitul lui iulie aproximativ 200.000 de hectare şi au provocat moartea a 52 de persoane, potrivit unui bilanţ oficial.

● Dublarea mortalităţii la Moscova ● Canicula şi fumul sufocant din Moscova au condus la dublarea mortalităţii în capitala rusă, unde în ultimele zile au fost înregistrate zilnic 700 de decese, faţă de 360-380 în mod obişnuit, a anunţat, ieri, un oficial din cadrul primăriei. Acesta a confirmat informaţiile apărute în presă cu privire la afluxul de cadavre de la morgă. În opinia lui, în prezent sunt 1.300 de cadavre la morgile din Moscova, care au o capacitate de 1.500. Cifrele oficiale ale serviciilor de stare civilă pentru luna iulie arată o creştere cu 50% a deceselor în capitala rusă, la 14.340, faţă de mai puţin de 10.000 în mod obişnuit. Majoritatea victimelor sunt persoane în vârstă. Situaţia din capitala rusă, sufocată de fum şi unde temperaturile au depăşit, ieri, 35 de grade Celsius, s-a înrăutăţit în cursul zilei, din cauza rafalelor de vânt. Moscova, o metropolă cu zece milioane de locuitori, este afectată încă de săptămâna trecută de un fum dens provenit de la incendiile de la periferie. Ca şi în zilele precedente, numeroşi trecători purtau, ieri dimineaţa, măşti de protecţie. Rafalele de vânt dinspre sud-est, care aduc fumul către oraş, vor continua, au avertizat serviciile de meteorologie. Mai multe ambasade străine le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească oraşul. În pofida zborurilor întârziate din cauza vizibilităţii slabe, un număr record de aproape 105.000 de pasageri a părăsit oraşul, diminică, folosind aeroporturile din Moscova. Incendiile de pădure, care au provocat moartea a 52 de persoane până în prezent, continuă să devasteze partea vestică a ţării.

● Smog la Kiev ● Un strat subţire de smog, prezent ieri deasupra Kievului, ar putea fi rezultat în urma incediilor de vegetaţie din apropierea capitalei ucrainene sau al incendiilor din Rusia, a anunţat Ministerul ucrainean pentu Situaţii de Urgenţă. Serghei Nikrici, un purtător de cuvânt al ministerului, a declarat, pentru agenţia Liga, cu sediul la Kiev, că incendiile de vegetaţie din apropierea capitalei ucrainene se întind pe o suprafaţă mai mică de un hectar. ”Fumul provine, probabil, de la incendiile din jurul Moscovei”, a spus el. Ministerul a început să posteze informaţii actualizate zilnic despre calamităţile de natură tehnică sau calamităţile naturale care afectează Ucraina.



12