Canicula din Rusia şi inundaţiile din Europa Centrală au o cauză comună

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canicula din Rusia şi inundaţiile din Europa Centrală au o cauză comună

Monden 07 August 2010 / 00:00 460 accesări

● Blocajul curenţilor de aer ● Zona de presiune atmosferică ridicată situată deasupra Rusiei este cauza atât a temperaturilor excesive din această ţară, care au condus la secetă şi incendii, cât şi a inundaţiilor care au afectat, începând din mai, Europa Centrală, inclusiv România. „Ciclonii de la Atlantic, care aduc nori peste toată Europa, au fost blocaţi de zona de înaltă presiune atmosferică de deasupra teritoriului Rusiei. Este ca şi cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se şi deplasându-se circular în zona în care ajung”, a explicat Andras Reis, purtătorul de cuvânt al Serviciului maghiar de Meteorologie. Rezultatul acestui fenomen au fost precipitaţii puternice, în special în iunie, care au produs importante inundaţii în Ungaria, dar şi în ţări vecine, ca Slovacia sau România. Autorităţile ungare au înregistrat peste 300 de locuinţe distruse, în zona nord-estică a ţării, estimând valoarea pagubelor la suma de aproximativ 200 de miliarde de forinţi, circa 942 de milioane de dolari. În nord-estul Ungariei se află şi regiunea viticolă Tokaj, unde fermierii aşteaptă, în următoarele două luni, o vreme mai puţin umedă, după ploile şi grindina de peste vară.

● Creşterea numărului de decese ● Fumul produs de incendiile de pădure şi vegetaţie au învăluit vineri Moscova, unde temperatura atmosferică urma să se apropie de valoarea de 40 de grade Celsius, lucru care-i obligă pe locuitorii capitalei ruse să utilizeze măşti pentru a putea respira. Pe stradă, trecătorii erau afectaţi de fum, iar, încă de la prima oră, temperatura se ridica la 25 de grade Celsius. Vizibilitatea redusă, la doar 375 de metri, a perturbat funcţionarea aeroportului Domodedovo din sudul Moscovei. Şase avioane au aterizat pe alte aeroporturi din Moscova, dar şi la Kazan, la 800 de kilometri la est de capitala rusă. Totodată, autorităţile ruse au recunoscut că incendiul a distrus la 29 iulie o bază logistică a unei unităţi de paraşutişti din regiunea Moscova, ridicând la două numărul instalaţiilor armatei ruse devastate de flăcări.

Concentraţia de particule toxice s-a multiplicat de 20 de ori de miercuri, când, în capitala rusă, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de poluare. Numărul deceselor la Moscova în luna iulie a crescut cu aproape 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu aproape 5.000 de decese mai mult atribuite caniculei, au declarat serviciile de stare civilă din capitala rusă. S-au înregistrat 14.340 de decese la Moscova în iulie, respectiv cu 4.824 de decese mai mult decât în iulie 2009.

Vara lui 2010 urmează să bată toate recordurile de căldură înregistrate la Moscova de la data începerii monitorizării temperaturilor, în urmă cu 130 de ani, potrivit serviciului meteorologic. Săptămâna trecută, în capitală s-a înregistrat o valoare-record a temperaturii aerului, de 38,2 grade Celsius. Zeci de mii de pompieri, militari şi salvatori continuă să lupte împotriva incendiilor de pădure, care au devastat mii de hectare, în partea de vest a ţării, şi în urma cărora au murit 50 de persoane.

Taguri articol


12