Peste 120 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări, iar 6.174 au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore, conform datelor cetralizate de către Ministerul Sănătăţii (MS), prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU). Potrivit specialiştilor, datele înregistrează o uşoară creştere faţă de perioadele cu temperaturi normale. În această perioadă, numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe a fost de 1.165. La nivel naţional, au fost organizate peste 1.100 de puncte de prim ajutor.
RECOMANDĂRI Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, specialiştii MS recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii recomandă consumul zilnic de cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, spun medicii. „Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, susţin specialiştii MS. De asemenea, pe parcursul zilei se recomandă duşuri călduţe. Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. „Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, potrivit medicilor. Ei mai recomandă evitarea activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). „Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, spun medicii MS.
Cod galben de caniculă la Constanţa
În vreme ce Bucureşti şi alte 11 judeţe din sudul şi sud-vestul ţării sunt sub avertizare Cod portocaliu de caniculă inclusiv astăzi, când temperaturile ajung până la 39 de grade şi disconfortul termic este accentuat, alte 18 judeţe din est, sud-est şi vest, printre care şi Constanţa, sunt avertizate cu Cod galben, potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În judeţele cu Cod galben, temperaturile vor atinge valori de 35 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80. Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, astfel încât în cursul zilei de marţi şi al nopţii de marţi spre miercuri vor fi descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, averse ce pot depăşi pe arii restrânse 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi izolat căderi de grindină. Aceste fenomene vor fi mai frecvente în regiunile nordice, estice, sudice, precum şi la munte, precizează ANM.