Canicula şi seceta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Canicula şi seceta

Justiție 06 Iunie 2009 / 00:00 505 accesări

Deoarece legea interzice orice comentariu politic în ultima zi dinaintea oricăror alegeri, cu scopul de a lăsa electoratul liniştit, pentru a putea reflecta cu cine votează, mai ales în cazul nehotărîţilor, am ales şi eu un subiect oarecum neutru, deşi un gazetar, vă spun din modesta dar îndelungata mea experienţă, are posibilitatea de a politiza orice temă dacă şi-ar dori acest lucru.

Anul trecut, cam tot pe vremea asta, scriam despre acelaşi subiect, pentru că eram în ajunul alegerilor locale. Era a doua vară consecutivă care debuta cu o caniculă timpurie, dar se pomenea pentru prima oară, după mai mulţi ani, de o secetă severă. Datorită acestui fapt, presa, dacă mai ţineţi minte, a vorbit mult despre încălzirea globală şi efectele sale, pe termen mediu şi lung, în România. Începutul actualei veri nu face altceva decît să confirme previziunile de anul trecut. Asta înseamnă, pentru buzunarele românilor, care sînt şi aşa destul de goale, că toate consecinţele secetei, care recidivează în acest an, se vor adăuga la efectele crizei economice, pe care le resimţim deja! Numai că, spre deosebire de anul trecut, cînd ziariştii nu puteau prevedea explozia preţurilor la unele alimente de bază, aşa de galopantă cum a fost ea, anul ăsta măcar ştim la ce să ne aşteptăm, începînd din toamnă, deşi o asemenea constatare nu ne consolează în niciun fel, iar resemnarea nu ţine de foame…

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi faptul că am semnalat şi comentat, la această rubrică, cu aceeaşi ocazie, vizita făcută în România, la vremea respectivă, de un specialist britanic de la Institutul Regal de Meteorologie din Londra. El a fost invitat la postul public de televiziune, unde a dat un interviu în care a creionat viitorul climateric al ţării noastre, în culori uneori sumbre, alteori paradoxale. Voi recapitula principalele sale previziuni, pentru că sînt şi instructive, dar şi spectaculoase.

Pe scurt, în următorul secol, se va petrece deşertificarea completă a sudului României. Toată regiunea de la sud de Carpaţi, din ţinutul Severinului, pînă în Dobrogea, va arăta ca plaja de la Sf. Gheorghe, de pildă, adică va fi o uriaşă întindere nisipoasă „punctată”, ici şi colo, de cîte un smoc de iarbă. Toate pîrîurile vor dispărea, iar rîurile din Oltenia, Argeş şi Muntenia se vor transforma în pîrîuri. Nivelul apelor Dunării va scădea atît de mult încît navigaţia pe acest fluviu nu se va mai putea face decît cu ambarcaţiuni foarte uşoare.

În mod paradoxal, se va produce şi un fenomen exact invers, din cauza încălzirii globale. Prin topirea calotelor glaciare, englezul a estimat că nivelul Mării Negre se va ridica vreo 3-4 metri, ceea ce înseamnă că plajele româneşti vor dispărea, portul Constanţa va deveni impracticabil, iar staţiunea Mamaia va fi inundată complet. Nu am spaţiu pentru a comenta schimbările de vegetaţie, floră şi faună ce se vor petrece în România, aşa cum le-a profeţit specialistul britanic…

Ce părere aveţi? Oare, pe o asemenea „căldură mare, mon cher”, se va mai putea face politică în ţara noastră?!



12