Canicula taie elanul comercianţilor de alimente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canicula taie elanul comercianţilor de alimente

Social 08 Iulie 2008 / 00:00 622 accesări

Deşi canicula a dat peste cap România, comercianţii îşi văd liniştiţi de treabă. Mai ales pe cei care visează la o creştere spectaculoasă a vînzărilor pe timpul verii, dar care sînt obligaţi prin lege să respecte normele veterinare. Cel puţin asta spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care recomandă comercianţilor să nu vîndă pe caniculă produse de origine animală care nu au fost păstrate în spaţii cu temperaturi adecvate. Decizia ANSVSA vizează şi comercianţii care vor să sacrifice animalele în alte locuri decît abatoarele autorizate sau să transporte marfă în lipsa dotării maşinilor cu echipamente frigorifice. Recomandările de siguranţă alimentară, sînt incluse într-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii şi bunăstării animale şi sănătăţii publice veterinare în situaţiile de avertizare cod portocaliu şi cod roşu. Totodată, agenţii economici din industria alimentară trebuie să asigure manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală în unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, fiind interzisă comercializarea cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate. În plus, firmele din sectorul alimentar nu au voie să proceseze sau să ambaleze produse de origine animală depreciate, iar subprodusele şi deşeurile trebuie evacuate din spaţiile de prelucrare şi preparare a alimentelor.



12