Georges Mélies, Stanley Kubrick şi Roberto Rossellini se numără printre cineaştii de renume incluşi în acest an în Cannes Classics, o secţiune a Festivalului de Film de la Cannes, ce are loc în perioada 11-22 mai, creată pentru a valoriza filmele de patrimoniu, cu ajutorul unor versiuni restaurate. Printre cele 14 opere cinematografice prezente în această secţiune a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes figurează ”Le Voyage dans la lune\" din 1902, de Georges Melies, o copie în culori considerată pierdută timp de mulţi ani, redescoperită în anul 1993 şi restaurată ulterior. Graţie tehnologiei digitale, fragmentele celor 13.375 de imagini din film au putut fi reasamblate.
Pe 19 mai va avea loc o proiecţie specială a copiei restaurate a filmului ”A Clockwork Orange / Portocala mecanică” de Stanley Kubrick, care celebrează pe această dată 40 de ani de la lansare, în prezenţa actorului principal din film, Malcolm McDowell. Festivalul de la Cannes va da semnalul de începere a proiectului de restaurare a zece filme regizate de Roberto Rossellini, printre care se numără ”Roma, citta aperta”, ”Amore”, ”Stromboli” şi ”Germania anno zero”. Primul dintre filmele care vor fi restaurate este o operă rară din 1952, intitulată ”La Macchina ammazzacattivi”. Tot în această secţiune va fi proiectat un film turc puţin cunoscut, ”Hudutlarin Kanunu” de Lufti O. Akad, a cărui copie a fost restaurată graţie World Cinema Foundation, condusă de Martin Scorsese. Un alt film proiectat la Cannes Classics 2011 este ”Niemandsland” al scenaristului de origine rusă Victor Trivas (1894-1970), un film pus la zid de regimul nazist, iar cele mai multe dintre copiile sale au fost distruse.
Cu ocazia galei în onoarea actorului Jean-Paul Belmondo, pe data de 17 mai, vor rula copiile restaurate ale filmelor ”Magnifique” de Philippe de Broca, din 1973 şi ”Cent mille dollars au soleil” din 1973, de Henri Verneuil, dar şi un documentar de Vincent Perrot şi Jeff Domenech, intitulat ”Belmondo...Itineraire”. În program se află şi ”Le Conformiste” de Bernardo Bertolucci, regizorul italian care va primi un Palme d\'Honneur în deschiderea festivalului, ”A Bronx Tale” de Robert De Niro, care este preşedintele juriului din acest an de la Cannes, ”Rue Cases Negres” de Euzhan Palcy, în cadrul anului omagial pentru cineaştii de dincolo de mări, ”Puzzle of a Downfall Child”, primul film al lui Jerry Schatzberg, autorul fotografiei cu Faye Dunaway ce reprezintă afişul oficial al festivalului, ”Les Enfants du paradis” de Marcel Carne, ”Despair” de Rainer-Werner Fassbinder, ”Le Sauvage” de Jean-Paul Rappeneau, ”Chronique d\'un été” de Jean Rouch şi Edgar Morin şi ”L\'Assasin” de Elio Petri.
În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţând astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu.