Odată cu luna cadourilor a început și febra cumpărăturilor. În această perioadă, toată lumea se înghesuie să cumpere diverse produse specifice Sărbătorilor. Cele mai căutate sunt mâncărurile care vor umple mesele de Crăciun și Revelion, dar și jucăriile care vor fi oferite cadou celor mici. Tot acum, din ce în ce mai mulți sunt comercianții care vor doar să profite de cumpărători. Așa că aveţi mare grijă de unde vă cumpăraţi alimentele şi cadourile pentru Sărbători. Mai multe nereguli au fost deja descoperite de comisarii de la Protecţia Consumatorilor în magazinele alimentare şi în cele de jucării.
CE FEL DE CARNE SĂ NU CUMPĂRAȚI Atunci când cumpărați carne preambalată, urmăriți cu atenție produsul din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) și refuzați-le pe acelea pentru care aveți suspiciuni privind calitatea, avertizează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Totodată, ar trebui să refuzați produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care au termenul de valabilitate expirat sau ale căror ambalaje sunt deteriorate. Mai mult, la cumpărarea produselor alimentare, nu uitați să solicitați și să păstrați bonul de casă, în cazul în care doriți să reclamați calitatea sau siguranța produsului pe care l-ați cumpărat. Reprezentanții ANPC recomandă să nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate.
JUCĂRIILE POT FI PERICULOASE Și în cazul jucăriilor e aceeași poveste. Numai între 10 și 21 noiembrie, inspectorii ANPC au descoperit nereguli la peste 70% din 770 de magazine de jucării verificate, în urma unor controale la care s-au găsit şi jucării periculoase pentru cei mici, precum pistoale cu bile sau cuţite şi săbii din plastic, care au fost retrase definitiv de la comercializare. Specialiștii atenționează cumpărătorii să citească etichetele de pe jucării și să se asigure că poartă marcajul CE (un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerințele de siguranță ale UE). Părinții mai sunt sfătuiți să țină cont de avertismentele de vârstă, care le atrag atenția că unele jucării nu sunt destinate, spre exemplu, copiilor mai mici de 36 de luni. Jucăriile cu piese mici, pe care copiii sub trei ani le pot înghiți, reprezintă un pericol de sufocare. Reprezentanții ANPC recomandă ca, atunci când cumpărați jucării, să aveți grijă ca ele să respecte cerinţele generale şi speciale de siguranţă și să aibă aplicate datele de identificare ale producătorului sau importatorului. De asemenea, nu uitați să achiziționați jucării numai din magazinele specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal sau chitanță.