Ploaie de dobînzi promoţionale şi reduceri de sezon. Băncile şi firmele de finanţare lansează o nouă modă, şi anume cea a dobînzilor de 1% sau 5%. Este un mijloc de a învinge concurenţa şi de a cuceri noi clienţi. În realitate însă, de cele mai multe ori, reducerile sînt doar la suprafaţă mici, întrucît în spatele dobînzilor promoţionale se ascund comisioane mari.
Ofertele cu dobînzi promoţionale sînt la mare modă, ele fiind valabile cîteva luni, iar dobînzile aprox. 2-3 ani. La anumite maşini cumpărate în leasing, dobînzile promoţionale concură de la 6% pînă la... 1%. “Este 1% dobîndă calculată în leasing la valoarea de capital, luînd în calcul nu numai preţul maşinii, ci şi cheltuielile finanţării, iar cîteodată sîntem de acord să le subvenţionăm“, a declarat administratorul unei firme de leasing, Răzvan Diaconescu. “Ce avem noi diferit de celelalte companii de leasing este dobînda care se situează la nivelul de 5,95% pe o perioadă de şapte ani şi fără avans. Ne folosim de această supraofertă pentru a putea atrage clienţii de partea noastră”, a declarat reprezentantul departamentului de vănzări a unei alte firme de leasing, Emil Perijoc. În realitate, costurile ajung la 3% sau chiar la 9,53%, întrucît după dobîndă vin si comisioanele. Dacă se adaugă asigurarea maşinii (care intră la rată), atunci costurile sînt de 19% pînă la 25% pe an. “Cîştigul la o dobîndă de 1% pe an este minim şi se situează undeva în jurul valorii de 600 de euro, şi se încadrează în tendinţa generală a importatorilor auto de a-şi promova vînzarea unor mărci cu reduceri”, a declarat analistul financiar Vasile Coman.
La credite există dobînzi de 5% sau chiar de 0% la produse în rate, dar la final costurile ajung la 10% şi chiar 20% pe an. În goana după credite cu dobînzi mici, clienţii uită de comisioane, mai ales dacă aceste nu sînt puse la vedere. “Un contract trebuie citit cu atenţie şi dacă nu îl înţelegi trebuie să întrebi. Dacă funcţionarul respectiv nu te lămureşte, apelezi la serviciile unui avocat, întrucît semnezi un contract. Există o lege care spune clar că banca este obligată să detalieze absolut toate costurile”, a declarat purtătorul de cuvînt al Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. Cert este faptul că, în cazul creditelor, dobînda începe să crească după 1-2 ani, astfel că rata creditului atîrnă mai greu, altfel banca sau firma de finanţare nu ar mai face profit. În aceste condiţii, specialiştii îi sfătuiesc pe clienţi să întrebe cît îi costă de fapt la final, atunci cînd vor să prindă o promoţie...