Capelă pentru tineri, în Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hramul „Buna Vestire şi Sf. Maria Egipteanca”

Capelă pentru tineri, în Mamaia

Justiție 07 Aprilie 2014 / 00:00 6122 accesări

Proiectul iniţiat de Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul Primăriei Constanţa, de construire a două biserici în staţiunea Mamaia, prinde viaţă. Sâmbătă după-amiază, Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi, a pus piatra de temelie şi a sfinţit locul primului lăcaş de cult din Mamaia, situat la intrarea în staţiune, în zona hotelului Perla. Deşi vremea a fost capricioasă şi temperaturile au fost scăzute, zeci de credincioşi, şi mai tineri, şi mai în vârstă, au vrut să fie prezenţi la sfinţirea locului unde se va înălţa Capela „Buna Vestire şi Sf. Maria Egipteanca”. Numărul mare de oameni s-a datorat şi părintelui paroh al bisericii, preotul Cezar Axinte, un reprezentant al Domnului despre care însuşi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că este un apropiat al tinerilor, dar şi unul dintre cei care au avut iniţiativa construirii acestui lăcaş de cult în staţiunea Mamaia. „Dorinţa noastră a fost întâmpinată cu toată bunăvoinţa de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi de Consiliul Local Municipal. Se cuvenea ca în staţiune, unde au început să fie şi locuinţe permanente, să fie şi lăcaşe ale Domnului”, a declarat IPS Teodosie. La punerea pietrei de temelie s-a citit hrisovul, ce a cuprins rostul ridicării acestui lăcaş de cult, precum şi numele celor ce au ajutat la sfinţirea locului, dar şi celor ce au ajutat la punerea în practică a proiectului. Totodată, pentru dăinuire, au fost aşezate, la piatra de temelie, şi părţi din moaştele Sfinţilor Mucenici Martirizaţi în Dobrogea, Epictat şi Astion, care erau găzduiţi de Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Părintele Cezar Axinte a început deja să oficieze slujbe religioase într-un lăcaş improvizat - un container în care s-a amenajat un altar. Deocamdată, în fiecare vineri noaptea se săvârşeşte Sfântul Maslu, apoi, la miezul nopţii, Sfânta Liturghie, iar duminică, din nou, Sfânta Liturghie. Părintele paroh e conştient că tinerii nu au răbdare să stea prea mult la slujbele religioase, în schimb spune că, dacă vor fi solicitări, le va organiza mai des. „Este o biserică misionară care va avea rolul de a-i ajuta pe tinerii care se simt singuri şi izolaţi”, a spus părintele Cezar. Şi oamenii prezenţi la sfinţirea locului spun că iniţiativa Arhiepiscopiei Tomisului este bună. „Lumea trebuie să se relaxeze, dar şi să se roage. Lucrurile astea trebuie îmbinate. E binevenită atât pentru vârstnici, cât şi pentru tineri. Chiar ne bucurăm că avem o biserică în staţiune”, a spus tanti Aneta.

Construcţia capelei va dura doi ani

Despre noul lăcaş de cult, iniţiatorii spun că lucrările de construire sunt programate să dureze doi ani şi, cel mai probabil, vor începe la 1 septembrie, având în vedere că, în perioada sezonului estival, în staţiune nu se construieşte. „Noua biserică se va încadra în nota arhitecturală a locului, va fi o îmbinare de stiluri - neoromânesc, brâncovenesc, dar şi elemente arhitecturale preluate de la castelul Reginei Maria de la Balcic, din Bulgaria, de la fostul Club Castel şi ale Cazinoului”, a declarat preotul paroh, coordonator al Centrului Eparhial al Tinerilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. El a mai spus că, dacă se va dori, în piaţeta de la Perla vor putea avea loc evenimente culturale. Valoarea lăcaşului ajunge la aproximativ 200.000 de euro.



12