Căpitan Rodica Petrache, poetă în timpul liber

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Căpitan Rodica Petrache, poetă în timpul liber

Cultură 25 Martie 2013 / 00:00 1710 accesări

ETERNA... MUZĂ De la „poetul iubirilor gingaşe”, Ovidius, la pictorii fascinaţi de Balcicul interbelic şi până în contemporan, se poate spune că marea a fost dintotdeauna loc de contemplare pentru îndrăgostiţi şi inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru sute de artişti din toate domeniile. Enigmaticele peisaje marine stau la baza a nenumărate opere artistice şi continuă să-i inspire pe creatorii momentului, pictori, poeţi sau muzicieni. Şi nu arareori se întâmplă ca cei instruiţi în devenirea lor marinărească să îşi descopere o nouă vocaţie, îmbrăţişând în timpul liber pasiunea pentru scris, fotografie sau pictură.

TRIPLĂ LANSARE EDITORIALĂ Este şi cazul căpitanului I de port Rodica Petrache, poetă constănţeană îndrăgostită şi inspirată în creaţiile sale de... mare. Aceasta pregăteşte un triplu eveniment editorial, care o va readuce în prim-planul spaţiului literar tomitan, după o absenţă de aprox. un deceniu. Chiar în prima zi a lunii aprilie, de la ora 11.30, la Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu”, Rodica Petrache îşi va lansa cărţile de versuri apărute la Editura Metafora, „Un anotimp numit iubire” şi „N-a fost să fie”, dar şi volumul „Fabule” - Editura Ex Ponto. Prezentarea lucrărilor va fi făcută de poetul Sorin Roşca, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea.

DE LA MARINĂRIE LA POEZIE În mod surprinzător, Rodica Petrache nu este absolventă a vreunei facultăţi de litere, ci a Facultăţii de Drept şi a Universităţii Maritime Constanţa, având brevet de ofiţer punte. În prezent, aceasta este căpitan I de port, lucrând în cadrul biroului VTMIS - dirijare trafic naval. Deşi, la prima vedere, meseria sa nu are legătură cu... poezia, există, totuşi, acel liant care le armonizează perfect: marea, infinită sursă de inspiraţie. Poeta mărturiseşte că s-a „îndrăgostit” de mare în jurul vârstei de 19 ani, când a avut primele plimbări cu şalupa tatălui său. În urmă cu 12 ani, acesta a şi navigat ca timonier, pe nava „Dacia” şi recunoaşte că ar repeta oricând experienţa, marea fiind locul preferat de contemplare, unde se regăseşte şi de unde îşi extrage seva creatoare.

CASETĂ

OPINII Până la „întâlnirea” cu publicul cititor, noile creaţii ale autoarei au găsit deja drumul către simpatia criticilor, cât şi a unora dintre colegii de breaslă. Despre volumul de fabule al autoarei, „specie lirică pe cale de dispariţie, dacă nu în România, cu certitudine în Dobrogea ultimului deceniu”, poetul Sorin Roşca afirmă: „Tocmai pentru că cititorii-ţintă sunt în primul rând copiii, textele sunt pline de vervă şi culoare, impecabile din punct de vedere al formei literare, mesajul moralizator fiind subtil asamblat în minipovestiri hazlii şi pline de originalitate, având ca personaje animale sau obiecte puse de autor în situaţiile cele mai caracteristice lumii contemporane”.

Talentul scriitoarei este completat şi de înclinaţia către artele vizuale, către formă şi culoare, Rodica Petrache realizând coperta, cât şi desenele cărţii.

Dragostea şi marea sunt teme predilecte în creaţia lirică a Rodicăi Petrache, fapt care se remarcă şi în celelalte două noi volume pe care le semnează, „Un anotimp numit iubire” şi „N-a fost să fie”. Spre deosebire de trend-ul contemporan în poezie, al rimei albe, poeta este adepta versurilor cu rimă îmbrăţişată sau încrucişată.

De aceeaşi autoare au mai apărut volumele de versuri „Ard orizonturi” (2002) şi „Mocirla vieţii” (2003), ambele publicate la editura Metafora.

Taguri articol


12