Capodopera „Nabucco” revine la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această seară. La Teatrul „Oleg Danovski”

Capodopera „Nabucco” revine la malul mării

Cultură 07 Iunie 2012 / 00:00 480 accesări

Una dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante creaţii din repertoriul verdian, opera „Nabucco”, revine în această seară, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue. Pe scena lirică de la malul mării vor putea fi urmăriţi, alături de artiştii teatrului constănţean, şi invitaţi de la Cluj şi din Japonia. Astfel, din distribuţia spectacolului de la Constanţa fac parte: Ionuţ Pascu (Bucureşti), Akiko Hayakawa (Japonia), Călin Cosma (Cluj), Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Constantin Acsinte, Doru Iftene şi Mihaela Ionescu.

Compus de Giuseppe Verdi, în anul 1841, pe un libret de Temistocle Solera, spectacolul de operă „Nabucco” are ca teme principale ale acţiunii dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea acestuia cu pierderea minţilor.

Compoziţia a făcut din Verdi o celebritate a vremii sale, fiind comandată de către directorul de la Scala din Milano, în 1840. A fost, poate, momentul salvator pentru marele compozitor, care trecea printr-o serie de încercări ale destinului, atunci când i-a fost adus libretul viitoarei opere. Deşi încă tânăr, suferise în numai câteva luni pierderea celor dragi: cei doi copii, apoi şi soţia îi muriseră. În aceste momente de cumpănă, Verdi trecea prin transformări radicale, îşi schimbase chiar şi aspectul fizic - cu pasul greu, cu gesturi bruşte, cu figura trasă, cu părul său negru şi ochii încercănaţi părea un ţăran venit la oraş - şi i se părea că viaţa e dură. Singura care l-a putut salva a fost muzica, iar câţiva ani mai târziu, compozitorul mărturisea: „Cariera mea a început într-adevăr cu „Nabucco\".

„În timpul repetiţiilor pentru Nabucco de la Scala di Milano, întregul personal muzical era ca electrizat. Fiecare percepea faptul că era vorba despre o cotitură în istoria operei. În 1842, „Nabucco\" era un extraordinar triumf care îl făcea să renască. Aclamaţiile nu se mai sfârşeau. A doua seară, al doilea triumf, urmat de celelalte. Record absolut şi inegalabil”, se menţionează într-un comunicat al TNOB „Oleg Danovski”.

Opera „Nabucco” a putut fi urmărită pe scena constănţeană şi în luna aprilie, când a revenit în faţa publicului într-o distribuţie nouă în proporţie de 50% şi a impresionat profund asistenţa prin expresivitatea interpretării.

Melomanii îşi pot achiziţiona biletele pentru spectacolul din această seară de la sediul teatrului, preţurile fiind cuprinse între 15 şi 25 de lei.



12