Cercetașii au lăsat în custodia Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) „capsula timpului”, un cufăr sculptat cu multă măiestrie de un meșter popular, în care au fost adunate obiecte și amintiri ale cercetășiei din acest început de veac. Alături au organizat și o expoziție care reflectă activitatea cercetașilor de acum și de odinioară, pe pământ românesc. Cufărul a fost adus de la Muzeul Peleș, după care va putea fi admirat la Muzeul Marinei Române, la Muzeul Național Militar „Ferdinand I” - filiala Constanța, dar și la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia.
AMINTIRI VECHI ȘI NOI Expoziția este realizată cu obiecte și fotografii din colecția „Cercetașilor marini”, dar și cu albume și publicații din colecțiile MINAC, printre care un album cu fotografii vechi, achiziționat de la Marin Benghiuș, care a alcătuit și o istorie a cercetașilor români. „Tot din colecția noastră este și volumul „Cercetașii”, de Baden Powell, tradus la noi în 1915, un manual de cercetaș de bună creștere și supraviețuire”, a spus muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe.
„Constanța este un oraș foarte mare, iar 160 de cercetași, câți suntem acum, înseamnă foarte puțin pentru un asemenea oraș”, a spus Irina Lițcanu, șeful Centrului Local Constanța „Cercetașii marini” al organizației naționale „Cercetașii României”.
Vernisajul expoziției și ceremonia de predare în custodie a cufărului au avut loc vineri, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC.
La eveniment au fost prezenți și cercetași „sub acoperire”, fără însemnele specifice, dar cu spiritul cercetășesc în suflet și în amintiri. Printre ei se afla șeful Muzeului de Arheologie „Callatis” din Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, care în urmă cu 20 de ani purta cămașa de cercetaș.