14 PERCHEZIŢII O grupare de contrabandişti de ţigări a fost anihilată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime (SCCOPM) Constanţa sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa. După mai multe luni de filaj, ieri dimineaţă, începând cu ora 06.00, anchetatorii, însoţiţi de „mascaţi”, au descins simultan în 14 locaţii din Constanţa, Bucureşti şi Curtici. Percheziţiile au avut loc la domiciliile unor suspecţi, la depozitele din zonele libere din Portul Constanţa Sud - Agigea şi Curtici şi la o societate din Bucureşti. Ancheta poliţiştilor viza o grupare de contrabandişti suspectaţi de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în evidenţele societăţilor implicate, rezultate din comerţul transfrontalier cu ţigări, dar şi prezentarea de documente falsificate la autoritatea vamală. Bănuielile le-au fost confirmate după ce, în urma percheziţiilor, au fost confiscate 60 de milioane de ţigarete, de 15 mărci diferite, printre care Capital, Sobranie, Kent, LM, Marble. Şase persoane au fost ridicate şi duse la audieri la sediul DIICOT Constanţa, iar pe numele altor trei au fost emise mandate de aducere. Totodată, anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra a 18 imobile, ai căror proprietari sunt trei dintre membrii grupării.
SISTEMUL CARUSEL Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională şi-a început activitatea în toamna anului trecut, reuşind ca, până în prezent, să prejudicieze statul cu peste cinci milioane de euro. Pentru a pierde urma importurilor de ţigări şi pentru a evita plata taxelor, suspecţii foloseau „sistemul carusel”, marfa fiind trecută prin mai multe firme neplătitoare de TVA. Ţigările erau cumpărate de la firme off shore din diferite zone ale globului şi ajungeau în Portul Constanţa Sud Agigea, la o firmă deţinută de membrii reţelei. Acolo erau întocmite acte de tranzit şi marfa era trimisă la o altă firmă din Bucureşti şi apoi la o societate din Zona Liberă Curtici, unde se întocmeau acte de vânzare către ţări non-comunitare. „Ţigările erau încărcate în autotrenuri şi trimise spre porturi de la Oceanul Atlantic ale unor ţări UE pentru a fi exportate spre ţările non europene. În realitate, aceste tranzacţii se efectuau doar în acte. Ei pretindeau că marfa se încarcă pe vapor, însă ţigările erau plasate unor membri ai reţelei, care le vindeau pe piaţa neagră a ţărilor vest-europene, în special în Marea Britanie”, a declarat cms. şef Nicolae Bărbuceanu, şeful SCCOPM Constanţa.
MĂSURI DE SIGURANŢĂ Conform anchetatorilor, suspecţii au cesionat firmele deţinute în România unor persoane pe care le controlau în permanenţă sau pe numele unor oameni care nu erau implicaţi în afacerile lor. “La una dintre firme, persoana care era trecută în acte ca şi asociat nu ştia nimic cu privire la acest aspect. Suspecţii derulau importuri şi exporturi ilegale în numele acestei persoane care a aflat joi că este asociat la o firmă”, a adăugat cms. şef Nicolae Bărbuceanu. Potrivit anchetatorilor, România era o ţară de tranzit, însă cei care se alegeau cu cei mai mulţi bani erau românii. Potrivit anchetatorilor, Portul Constanţa Sud-Agigea era “rampa de primire şi de lansare”. Anchetatorii continuă cercetările în acest caz pentru a da de urma persoanelor cu care suspecţii români aveau conexiuni în străinătate.