FILAJ Oamenii legii au descoperit ieri dimineaţă, în două imobile din municipiul Constanţa, peste 23.000 de plicuri cu substanţe cu efecte psihoactive, pe care traficanţii se pregăteau să le pună în circulaţie. Acţiunea oamenilor legii s-a derulat după o săptămână de filaj, timp în care ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, dar şi poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au „desenat” schema reţelei şi au aflat modul în care era organizată această afacere extrem de profitabilă. Una dintre descinderi a avut loc pe Şoseaua Mangaliei, în locuinţa unei tinere de 24 de ani. Acolo, anchetatorii au găsit 29 de pungi care conţineau şase kilograme de pulberi şi fragmente vegetale cu efecte halucinogene, 1.039 de plicuri inscripţionate, 10.000 de lei şi două grame de canabis.
DEPOZIT DE ETNOBOTANICE A doua percheziţie a fost desfăşurată pe strada Aristide Karatzali, la domiciliul unui tânăr de 22 de ani. Pentru că nimeni nu a răspuns somaţiilor luptătorilor DIAS, aceştia au fost nevoiţi să spargă uşa casei. În momentul în care au intrat în clădire, oamenii legii au descoperit un adevărat depozit de „etnobotanice”: mai exact, 22.222 de plicuri cu „vise”, aşezate cu grijă în cutii pe care fuseseră lipite etichete ce indicau atât numele produselor, cât şi gramajul fiecărui plic. Anchetatorii au mai găsit trei dispozitive folosite la ambalarea şi etichetarea plicurilor şi opt cântare. De aici se „aprovizionau” dealerii care mai apoi îşi căutau clienţi, în special în cluburi şi în baruri, dar şi în apropierea unor unităţi de învăţământ. Operaţiunea de ieri a mai implicat alte şapte descinderi în diferite imobile din Constanţa.
VAL DE TÂLHĂRII Poliţiştii spun că fenomenul consumului de etnobotanice a generat înmulţirea alarmantă a numărului de tâlhării comise în municipiul Constanţa. „Am constatat că mulţi dintre tinerii care săvârşesc astfel de fapte sunt consumatori de etnobotanice. Ajung să încalce legea pentru a face rost de banii de care au nevoie ca să-şi procure doza. Am vrut să ajungem la sursa fenomenului şi, împreună cu reprezentanţii BCCO Constanţa, am pornit această anchetă”, a precizat cms. şef Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa. Surse judiciare spun că între dealeri şi consumatori funcţiona şi principiul trocului. În unele cazuri, tinerii le plăteau membrilor reţelei marfa direct cu bijuterii sau cu laptop-uri furate. Presaţi de nevoia de a-şi procura drogurile, aceştia continuau să caute victime pentru a-şi întreţine dependenţa.
„UN SUCCES” Oamenii legii spun că toate cele 23.000 de plicuri de etnobotanice au fost confiscate şi urmează să fie expertizate. „Această operaţiune a fost un succes şi este rodul unei colaborări excelente între ofiţerii Poliţiei Municipiului Constanţa şi reprezentanţii BCCO Constanţa. Vorbim despre o reţea bine pusă la punct care depozita şi trafica substanţe cu efecte psihoactive. La ora actuală au loc audieri, urmează să aflăm cine mai făcea parte din această grupare, de unde erau aduse în ţară produsele şi să stabilim alte aspecte legate de activitatea infracţională a suspecţilor”, a declarat cms. şef Valentin Burlacu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Membrii reţelei sunt cercetaţi acum pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu şi efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de efecte psihoactive.
VERIFICĂRI LA EMCDDA Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) au anunţat că intenţionează să ceară sprijinul Centrului European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) de la Lisabona. “Este important de aflat ce substanţă activă conţin pulberile respective. ANA va notifica EMCDDA şi se va face o analiză a probelor confiscate. Cred că plicurile descoperite de poliţiştii constănţeni erau pregătite pentru minivacanţa de 1 Mai, când pe litoral ajung foarte mulţi turişti şi în special tineri”, a declarat chestor Sorin Oprea, directorul ANA.
“VISE” VÂNDUTE ÎN SEX SHOP Amintim că ofiţerii BCCO Constanţa au descoperit de cinci ori, de la începutul anului, produse etnobotanice scoase la vânzare într-un sex shop din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă. Cea mai recentă acţiune a oamenilor legii a avut loc pe data de 16 februarie. Ofiţerii de la Antidrog l-au prins în flagrant pe Alexandru Ştefan M., angajat ca vânzător, în timp ce încerca să comercializeze mărfurile interzise prin Legea 194/2011. Anchetatorii au descoperit în magazin 216 plicuri care conţineau substanţe cu efecte psihoactive şi pe care suspectul le vindea cu preţuri cuprinse între 15 şi 20 de lei. Mărfurile au fost confiscate, dar a doua zi, pe 17 februarie, sex-shop-ul avea un nou stoc de “etnobotanice”. Descoperirea a fost făcută tot de ofiţerii BCCO Constanţa, care au revenit în spaţiul comercial şi au găsit, de această dată, 349 de plicuri cu substanţe cu efecte psihoactive, pe care le-au confiscat.