Autoritățile nu învață nimic din tragediile care au loc în această țară! La respectiva concluzie putem ajunge după ce, în decurs de nici două săptămâni, pe șoseaua ce leagă Constanța de București s-au produs două caramboluri rutiere de proporții. După ce pe, data de 5 noiembrie, nu mai puțin de 32 de mașini au fost implicate într-un cumplit accident petrecut pe A2, în zona localității Lehliu, în urma căruia patru persoane au murit și 41 au fost rănite, miercuri dimineață un nou episod de coșmar s-a derulat pe Autostrada Soarelui. De data aceasta este vorba despre accidente în lanț, produse miercuri dimineață din cauza poleiului și în care au fost implicate 17 autoturisme. "Este vorba de un accident pe ambele sensuri, în zona Glina, zece mașini pe sensul spre Constanța, șapte pe sensul spre București. Colegii au evaluat 22 de persoane, din care patru urmează să fie duse la spital sau sunt în curs să fie transportate la spitale. Din cele patru, o singură persoană are fractură la unul din membrele superioare. Nu sunt cazuri critice", a declarat miercuri dimineață șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Două dintre victime au fost preluate de medici și transportate la Spitalul "Sfântul Pantelimon", iar celelalte două au ajuns la Spitalul "Bagdasar - Arseni". Polițiștii care au făcut cercetări la fața locului au stabilit că accidentele au avut loc din cauza neadaptării vitezei la carosabilul acoperit cu polei. Accidentele au deschis din nou subiectul panourilor de avertizare, șoferii implicați în caramboluri afirmând că miercuri dimineață pe A2 nu existau atenționări legate de polei. Abia după ce carambolul a avut loc, autoritățile s-au gândit să ia niște măsuri. Mai exact, potrivit martorilor, la fața locului s-a deplasat o mașină care a împrăștiat nisip pe șosea. Cam târziu...
Reprezentanții Poliției Române au anunțat miercuri că mai mulți administratori de drum au fost amendați cu sancţiuni în valoare de peste 30.000 de lei, pentru că nu au intervenit cu material antiderapant pe A1, A2 și pe Centura Bucureștiului. "Astfel, polițiștii au aplicat opt sancțiuni contravenționale administratorilor de drumuri, în valoare totală de 30.875 de lei", se arată într-un comunicat de presă.
Gâlceava dintre Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a continuat. Reprezentanții CNADNR susțin că ANM nu i-a informat despre fenomenele periculoase ce vor avea loc, în vreme ce ANM spune că a transmis informații Companiei în cursul zilei de marți.
Amintim că, pe data de 5 noiembrie, nu mai puțin de 32 de mașini au fost implicate în carambolul rutier în urma căruia patru persoane au murit și 41 au fost rănite. Din primele cercetări a rezultat că principalele cauze ale accidentului în lanţ au fost viteza neadaptată condiţiilor meteo şi nepăstrarea distanţei corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă. Cifrele sunt suficiente pentru a ilustra haosul care s-a instaurat pe A2. Coliziunile s-au ținut lanț, din cauza ceții dense, șoferii care se deplasau în aceeași direcție nereușind să frâneze la timp pentru a evita impactul cu mașinile înșirate pe șosea. Autoritățile spun că, la ora 08.37, accidentul a fost anunțat prin linia unică 112. A fost activat Planul Roșu de Intervenție, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași, dar și salvatori din cadrul structurilor similare din București, Ialomița și Constanța fiind alertați. Numeroase ambulanțe s-au deplasat la fața locului. Din păcate, pentru trei dintre persoanele implicate în cumplitul accident, medicii nu au mai putut face nimic. 41 de victime au fost preluate și transportate la unități sanitare din Călărași și Capitală. O femeie care suferise răni grave și-a pierdut viața în Spitalul Floreasca din Capitală.