Gripa porcină a omorât 9 români de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și până la 9 februarie, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Dintre aceștia, 8 au fost semnalați în perioada 1 - 7 februarie, la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal A/H1 pdm09 (gripă porcină). ”Acestea s-au înregistrat fie la vârste extreme (copil de o lună), fie la persoane având condiții medicale pre-existente, nevaccinate antigripal”, potrivit INSP. Tot de la începutul sezonului au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 220 de cazuri de gripă, din care: 171 de cazuri tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină), 8 cazuri tip A, subtip H3, 38 de cazuri tip A, nesubtipate, 3 cazuri tip B.
INTENSITATE MEDIE Medicii spun că, în săptămâna 1 - 7 februarie, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București) și cu cazuri sporadice (în unele județe), morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat. ”La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecții acute ale căilor respiratorii superioare - IACRS și pneumonii) a fost de 91.127, cu 14,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (106.551) și cu 1,7% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (89.591)”, potrivit unui comunicat al INSP. De asemenea, tot în perioada menționată, s-au înregistrat, la nivel național, 376 de cazuri de gripă - neconfirmate cu ajutorul probelor de laborator, comparativ cu 191 de cazuri înregistrate în săptămâna trecută. Au mai fost semnalate și 35 de cazuri de SARI, cu 18 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 12 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.
CONSTANȚA RĂMÂNE ÎN TOPUL GRIPAȚILOR Constanța rămâne în topul gripaților, cu un număr de 16 cazuri, din care 15 sunt de gripă porcină, iar un caz este de gripă A, nesubtipat. București a înregistrat cele mai multe cazuri de gripă, respectiv 132, din care 95 de gripă A/H1 pdm09.
Măsuri urgente în spitale - carantină la Constanţa
Numărul mare de infecții acute respiratorii și gripe semnalate de specialiști ai INSP, inclusiv decese, i-a determinat pe reprezentanții MS să informeze mari unități sanitare cu paturi din țară asupra măsurilor urgente ce trebuie luate. Mai exact, este vorba despre instituirea stării de carantină, astfel încât pacienții, care oricum au imunitatea scăzută, să fie protejați de îmbolnăvirile de sezon prin contactul cu vizitatorii. Și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța a primit o adresă (nr. 9186, din 11 februarie) în acest sens din partea MS. ”(...) se recomandă luarea de urgență a măsurilor necesare în vederea limitării contagiozității, începând cu 12 februarie 2016”. Conducerea SCJU s-a conformat în cel mai scurt timp, astfel că din 12 februarie a anunțat instituirea carantinei. ”Pentru a proteja pacienții internați, se interzice accesul vizitatorilor în spital pe toată perioada carantinei”, menționează managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă. Pentru cazuri excepționale, cel mai probabil va fi organizat un serviciu de curierat, astfel încât să ajungă unele lucruri urgente la bolnavi.
Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța a înaintat către toate spitalele din județ adrese potrivit cărora trebuie limitat accesul vizitatorilor. Directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor, a declarat, pentru ”Telegraf”, că în cazul în care se permite, limitat, accesul unor vizitatori, acest lucru trebuie să se facă respectându-se toate măsurile de igienă, cu mare strictețe. ”Trebuie să poarte halate, măști, totoși. La un bolnav nu trebuie să mai intre 2, 3 sau chiar 4 vizitatori, ci unul singur, asta în cazul în care unele conduceri ale spitalelor doresc doar să limiteze accesul, nu să impună carantina totală”, a adăugat directorul.