Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) organizează Caravana Inovării, proiect prin care se urmăreşte creşterea competitivităţii companiilor româneşti prin utilizarea rezultatelor cercetării naţionale, a declarat, ieri, preşedintele ANCS, Anton Anton. El a precizat că iniţiativa este în concordanţă cu strategia UE de transformare a economiei europene în cea mai competitivă economie din lume bazată pe cunoaştere. În cadrul Caravanei se vor organiza, în toate zonele de dezvoltare economică din România, conferinţe, seminarii, întîlniri între reprezentanţii centrelor de cercetare din ţară şi întreprinderile, în special IMM-urile, care au nevoie de rezultatele activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru creşterea competitivităţii pe piaţa internă şi internaţională. „Vor fi prezentate comunităţilor de afaceri cele mai avansate produse, servicii şi tehnologii realizate de institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, de universităţi sau institute particulare de cercetare. Oferta este adaptată la specificul economic al fiecărei regiuni de dezvoltare sau al fiecărui judeţ în parte. Vor fi organizate şi vizite la sediile firmelor interesate de preluarea de produse, servicii, tehnologii inovative sau dornice să dezvolte parteneriate cu institutele de cercetare”, a explicat Anton. De asemenea, în Caravana Inovării vor fi cooptaţi specialişti care vor prezenta şi oportunităţile de finanţare a proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare din fonduri guvernamentale şi structurale, iniţiate în comun de companii şi grupuri de cercetare. Domeniile de interes sînt agricultura, industria alimentară, construcţiile de maşini, construcţii şi materiale de construcţii. “Cercetătorii se deplasează către oamenii de afaceri pentru a le arăta ce ştiu să facă şi să încerce să afle de la ei ce probleme au. Încearcă să rezolve problemele punctuale din mediul de afaceri“, a mai declarat preşedintele ANCS. Participanţii Caravanei Inovării prezintă soluţii de cea mai nouă generaţie pentru creşterea competitivităţii firmelor din domeniul agriculturii prin aplicarea unor îngrăşăminte de tip nou (îngrăşămintele foliare), aplicarea unor tehnologii noi pentru obţinerea unei producţii de carne mai mari şi cu calităţi gustative şi nutriţionale superioare, precum şi obţinerea unei calităţi noi a pîinii, care să fie şi gustoasă şi să aducă un supliment de săruri minerale necesare organismului, a mai precizat Anton.