Premierul britanic, David Cameron, a afirmat într-un interviu publicat în ediţia online a publicaţiei Daily Express, că doreşte ca noii imigranţi să nu mai poată beneficia de ajutoarele legale oferite de Guvernul de la Londra pentru a-şi rezolva litigiile în justiţie legate la plata spaţiilor locative sau a altor dispute de natură civilă. În Marea Britanie, persoanele cu venituri reduse au dreptul să primească ajutoare din partea statului pentru a-şi rezolva disputele civile judecate de tribunale. Prin intenţia de a restrânge aceste ajutoare, premierul Cameron încearcă să transmită un mesaj clar că Marea Britanie nu este o ţară unde este uşor de trăit, în contextul temerilor legate de un posibil aflux al românilor şi bulgarilor după 1 ianuarie 2014, când se vor ridica restricţiile pentru accesul pe piaţa britanică a muncii.
Ministerul britanic de Interne a anunţat că în acest an ar putea introduce o taxă în valoare de 55 de lire sterline (aproximativ 64 euro) pentru imigranţii din UE ce vor solicita în mod voluntar eliberarea unui card de identitate. Publicaţia „The Guardian” consideră că acesta este un indiciu al faptului că Londra s-ar pregăti să oblige milioane de cetăţeni europeni rezidenţi în Marea Britanie să solicite un asemenea card de identitate, adăugând că autorităţile studiază posibilitatea ca acest card să poată deveni obligatoriu. Un secretar de stat pentru Migrare, Mark Harper, a declarat la începutul lunii că se examinează posibilitatea introducerii unui program în acest sens, care să vizeze românii, bulgarii, dar şi ceilalţi cetăţeni europeni. Acesta a sugerat că orice cetăţean din Europa ce vine în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de trei luni ar putea să fie nevoit să solicite un card european de reşedinţă pentru a obţine acces la servicii publice, inclusiv la ajutoare sociale.
Ideea a fost lansată de către parlamentarul conservator Philip Hollobone, care a spus că Spania intrerpretează deja directiva privind libera circulaţie mult mai robust, solicitând cetăţenilor UE să se înregistreze în cazul unei şederi de peste trei luni şi să notifice orice schimbare de adresă sau stare civilă. Mark Harper mai declara că o înregistrare obligatorie ar permite autorităţilor britanice în domeniul migraţiei să verifice dacă persoanele respective au venit în Marea Britanie să studieze, să caute un loc de muncă sau dacă se pot întreţine singure. Potrivit legislaţiei europene, o înregistrare obligatorie nu poate fi aplicată doar românilor şi bulgarilor, care vor obţine acces pe piaţa muncii din UE începând din 2014, ci tuturor rezidenţilor UE din ţară. Ultimul recensământ arată că 2,5 milioane de cetăţeni UE locuiesc în Marea Britanie, inclusiv 397.000 de cetăţeni irlandezi.