PERCHEZIŢII DOMICILIARE. Un grup de carderi români, din care face parte şi un constănţean, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice - fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică. Potrivit actului de inculpare, în septembrie 2009, anchetatorii au efectuat 29 de percheziţii domiciliare la adrese din Craiova şi Constanţa pentru prinderea membrilor a trei reţele de falsificatori de carduri. Oamenii legii spun că grupările erau coordonate de Jean Marin Mihăilă, zis „Marius”, Nicolae Dirivan Florin, zis „Fulgerică”, Ionel Călin, zis „Nixon”, Petre Hălănei şi Iustin Covei, zis „Pralea” sau „Copilu”, fiul unui magistrat de la Curtea de Apel Craiova.
CARDURI FALSIFICATE. Potrivit anchetatorilor, carderii sunt suspectaţi că, începând cu luna februarie a anului trecut, au finanţat şi organizat acţiuni infracţionale pe linia fraudelor cu carduri de credit, derulate pe teritoriul altor state, în special în Australia, Iordania, Tunisia, Spania şi Cipru. De la domiciliile acestora au fost ridicate dispozitive folosite pentru clonarea cardurilor bancare, bani, laptop-uri şi maşini de lux. Oamenii legii spun că reţeaua acţiona în state precum Australia, Iordania, Tunisia, Cipru şi Spania, de unde obţinea în mod fraudulos datele de identificare ale cardurilor, care, ulterior, erau falsificate în România. Suspecţii extrăgeau sumele de bani de la ATM-uri de pe teritoriul ţării noastre. Din grup mai fac parte Dragoş Dumitrecu, zis „Baronul”, Adrian Abagiu, Dan Mihail Bârcă, zis „Miţă”, Andrei Sandu, constănţeanul Marius-Francisc Dancă, Sergiu-Nicşor Vătăniţă Eman, Ionel-Marius Trâncă, zis „Bizu” sau „Hermano”, Alin-Andrei Şoşa, Sorin Costel-Buruiană, toţi judecaţi în stare de arest preventiv. Trei dintre carderi, Ionuţ-Laurenţiu Tuţă, zis „Ionică”, Mihai Adrian Ţâştea, zis „Ţuc” şi Tudor Rada, vor fi judecaţi în libertate.
REŢINUT LA SYDNEY. Conform procurorilor DIICOT, constănţeanul Marius-Francisc Dancă s-a aflat, în perioada martie – aprilie 2009, în Australia, unde a montat, împreună cu alţi doi complici, dispozitive skimming pe ATM-uri. El a fost prins pe 9 aprilie 2009 pe Aeroportul din Sydney, iar în urma controlului efectuat asupra bagajelor sale au fost găsite şi confiscate camere video miniaturale şi echipamente destinate copierii datelor de pe cărţile de credit, Dancă fiind expulzat. Într-o discuţie interceptată pe 9 martie şi depusă la dosar, doi dintre membrii grupării vorbesc despre sumele extrase fraudulos din bancomate. Aceştia fac referire la peste 180 de carduri clonate. În urma percheziţiei efectuate la domiciliul bucureşteanului Jean Marin Mihăilă, unul dintre şefii reţelei, anchetatorii au găsit dispozitive confecţionate artizanal, pentru skimming. Totodată, într-un spaţiu comercial frecventat zilnic de Mihăilă, procurorii au descoperit instrumente folosite pentru confecţionarea aparaturii artizanale pentru falsificarea cardurilor bancare (guri de bancomat, mulaje pentru confecţionarea gurilor, copiator 3D prevăzut cu laser pentru obţinerea diferitelor mulaje ale gurilor de bancomat), carduri blank prevăzute cu cip şi diverse sume de bani. Procurorii au confiscat 34.000 euro, 9.000 lire sterline, 1.870 dolari americani şi 26.000 lei, toţi ridicaţi de la domiciliile celor 18 acuzaţi.