Cardiologie intervenţională la standarde europene!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inimi salvate. Spitalul de Urgenţă Constanţa

Cardiologie intervenţională la standarde europene!

Eveniment 08 Septembrie 2011 / 00:00 783 accesări

Toate statisticile întocmite la nivel naţional, dar nu numai, arată că mortalitatea şi morbiditatea prin bolile cardiovasculare sunt în continuă creştere, fapt care clasează afecţiunile cardiace în top. Cadrele medicale depun eforturi mari pentru partea de prevenţie, recomandând controale periodice, dar şi o alimentaţie corespunzătoare. Din păcate, mulţi ajung la spital prea târziu, când boala este instalată şi când singura speranţă de viaţă rămâne tratamentul. Şi acesta nu dă randament în toate situaţiile, aşa că sunt şi cazuri când se impune intervenţia chirurgicală. Cardiologia intervenţională este însă o specialitate mult prea scumpă, pe care nu toate spitalele şi-o permit. De asemenea, şi specialiştii în domeniu sunt la mare căutare. La Constanţa, ani la rând, oamenii au fost nevoiţi să apeleze la clinici din ţară, în lipsa celor necesare în cadrul celui mai mare spital din Constanţa – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Dacă în urmă cu cinci – şase ani cardiologia intervenţională constituia un adevărat deziderat pentru SCJU, acum proiectul este în plină desfăşurare. Au mai rămas doar câteva luni până când şi unitatea sanitară constănţeană va avea în alcătuire un compartiment de cardiologie intervenţională, imediat după ce va fi achiziţionat un angiograf. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a anunţat, ieri, că la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, şi constănţenii vor avea un punct de prim ajutor în caz de boli grave de inimă. „Imediat ce vom amenaja cardiologia intervenţională, va veni la Constanţa să profeseze un medic specialist din Timişoara, care cunoaşte foarte bine acest sector”, a declarat managerul SCJU.

COMPARTIMENTUL VA FUNCŢIONA ÎN REGIM NON STOP ŞI VA AVEA DOTAREA NECESARĂ PENTRU INTERVENŢII, ÎN SPECIAL ÎN CAZURILE DE INFARCT MIOCARDIC ACUT

„Vom achiziţiona un angiograf, absolut necesar cardiologiei intervenţionale, graţie unui parteneriat public - privat. Întregul proiect va fi prezentat Ministerului Sănătăţii, astfel încât să putem accesa programul de infarct miocardic. Vrem să fim şi noi incluşi în acest program naţional, astfel încât şi constănţenii, dar şi toată populaţia din Sud Estul ţării să beneficieze de facilităţile programului”, spune dr. Căpăţână. Nu în ultimul rând, conducerea SCJU se gândeşte şi la partea de telemedicină, astfel încât EKG-urile pacienţilor care sunt efectuate „pe teren” să fie în cel mai scurt timp trimise medicilor din spital, câştigându-se astfel timp în favoarea pacienţilor. „Astfel vom salva numeroase vieţi. Vrem ca, până la finele anului, să demarăm proiectul, mai ales că avem tot sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, în special al preşedintelui CJC, care a promis că ne va ajuta cu tot ce avem nevoie”, spune managerul. Dr. Căpăţână a mai explicat că tot în cadrul SCJU va fi amenajată şi o unitate de durere toracică, o premieră pentru ţara noastră. Managerul a explicat că în cadrul unităţii vor fi monitorizate atent orice fel de dureri toracice. „Dacă e vorba de un infarct miocardic acut, va fi trimis într-o anumită zonă medicală, dacă este vorba de altceva, într-o altă zonă, şi tot aşa”, explică managerul. Întreaga investiţie se ridică la un milion de euro, banii fiind privaţi. Cel mai probabil, în cazul urgenţelor majore, intervenţiile efectuate vor fi gratuite, în celelalte cazuri, în funcţie de pachetul minimal de servicii medicale al Ministerului Sănătăţii, se vor aplica unele tarife.



12