Cardul european de sănătate 2019. Cum se obţine şi la ce poate fi folosit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CNAS

Cardul european de sănătate 2019. Cum se obţine şi la ce poate fi folosit

Sănătate 13 Martie 2019 / 16:36 6614 accesări

Cardul european de sănătate 2019. Ce este cardul european de sănătate și care este diferența dintre el și asigurarea medicală de călătorie. Cum poate fi obținut și la ce folosește. Începând din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, și românii pot solicita cardul european de sănătate, mai exact cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), scrie a1.ro. Acesta le dă dreptul la asistența medicală de stat, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (pentru servicii care nu sunt gratuite), în timpul şederii temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre aceste state pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii. Mai exact, cardul european de sănătate ne ajută să economisim timp şi bani, în cazul în care ne îmbolnăvim sau suferim un accident în perioada în care ne aflăm în afara ţării. „Este suficient să se prezinte la spitalele publice din statul în care au mers în vacanţă şi să-l prezinte. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între autorităţi", spun oficialii CNAS.

Care este diferența dintre cardul european de sănătate și asigurarea medicală de călătorie

Mulți dintre cei care aleg să plece în vacanță peste graniță, aleg să-și facă asigurare medicală de călătorie, care este valabilă, așa cum îi spune și numele, numai pe perioada călătoriei. O astfel de asigurare medicală de călătorie, pentru o săptămână petrecută undeva între granițele Europei costă în jur de 100 de lei pentru două persoane. Turiștii români pot beneficia gratuit de un card european de sănătate, pe care trebuie să-l solicite la Casa de Asigurări de Sănătate. În baza acestui document vor fi tratați de orice urgență medicală apărută în vacanță, dar numai în sistemul medical de stat din țara respectivă. În baza asigurării private românii se pot trata în caz de urgenţe în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află, dar posesorul trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

Cum se obține cardul european de sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate este obligată să elibereze gratuit cardul european de sănătate în șapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul în care avem, nevoie de el mai repede, autoritățile vor elibera un certificat provizoriu de înlocuire, în 24 de ore.

Acte necesare:

  • cererea de eliberare a cardului european de asigurat, pe care o găsești pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
  • copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere, cardul fiind obligatoriu şi pentru copii.
  • dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani, adică o dovadă de la locul de muncă care să ateste că şi-a achitat contribuţia la sănătate.

Ce nu acoperă cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical. De asemenea, nu garantează servicii gratuite, dacă acele servicii nu sunt gratuite nici pentru cetățenii țării respective. Date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România să nu fie gratuite într-o altă țară. La fel, într-o altă țară, pot fi gratuite servicii medicale care în România se plătesc.

Ce durată de valabilitate are cardul european de sănătate 2019

Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate se va dubla, de la 12 luni la 24 de luni, conform unui act normativ care se va aplica din 14 martie 2019. Măsura prelungirii valabilității documentului ce poate fi folosit, în caz de ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene (UE), de către persoanele asigurate în țara noastră a fost luată pentru a alinia valabilitatea documentelor emise în România cu cea a documentelor emise în alte state comunitare.

Ce se întâmplă în cazul pierderii cardului european de sănătate

Dacă pierd cardul european de sănătate în perioada vacanţei, românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că pot beneficia de tratament medical şi în lipsa acestuia. În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru şi, din diverse motive, nu se mai află în posesia cardului european, el trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis documentul pentru a solicita un certificat provizoriu de înlocuire, care are exact aceleaşi beneficii ca şi cardul european. Certificatul provizoriu este trimis în termen de 24 de ore de la solicitare.

Taguri articol


12