Carduri de sănătate pentru dializaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din februarie

Carduri de sănătate pentru dializaţi

Sănătate 22 Ianuarie 2013 / 00:00 366 accesări

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va lansa, luna viitoare, al doilea proiect pilot pentru cardurile naţionale, ce va viza aproape 400.000 de pacienţi care fac dializă, potrivit CNAS. Proiectul CNAS pentru lansarea cardului naţional vizează mai multe etape pilot, prima fiind cea din 19 decembrie 2012 de la Arad. Reamintim că etapa pilot de la Arad a fost pregătită câteva luni şi testată cu ajutorul a 16 medici de familie şi 320 de pacienţi, care primiseră carduri neactivate, folosite doar pentru calibrarea reţelei informative.

A doua etapă pilot pentru cardurile naţionale, care va fi experimentată din februarie, vizează dializa, potrivit proiectului CNAS. Astfel, un angajat al casei de asigurări de sănătate va merge în unităţile de dializă, unde va distribui cardul naţional de sănătate fiecărui pacient. Precizăm că, la nivelul judeţului Constanţa, sunt în tratament la centrele de dializă aprox. 320 de pacienţi.

O a treia etapă pilot, programată pentru iunie, vizează introducerea în sistem a trei case de asigurări de sănătate, cu număr mai mic de asiguraţi, din Capitală sau apropiate de municipiul Bucureşti, cel mai probabil Giurgiu, Ilfov şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ). În funcţie de rezultate, proiectul va fi experimentat, până la sfârşitul anului, la nivel naţional, iar din 2014 ar putea deveni operaţional. Medicul-şef al CNAS, Marius Filip, declara în decembrie 2012, la Arad, că „sistemul a fost testat cu succes”, iar cardurile vor fi distribuite, începând cu prima parte a anului, tuturor românilor care au peste 18 ani şi sunt asiguraţi. Din 2014 s-ar părea că toţi furnizorii de servicii medicale vor avea cititoare de carduri. Cipurile vor conţine, în afara informaţiilor despre afecţiunile şi tratamentele pacienţilor, şi datele de contact ale medicului de familie şi a două persoane apropiate. Pacienţii nu vor plăti cardurile, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii.

Centrul de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a alăturat marilor centre de dializă din străinătate prin achiziţia unui soft TDMS (Therapy Data Management System), încă din vara lui 2011. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, declara atunci că softul, în valoare de aproape 25 de mii de euro, este o donaţie a unei firme implicată în serviciile de dializă. Dr. Căpăţână a explicat că în aproape toată Europa sunt folosite asemenea softuri, existând chiar şi o interconectare între marile centre. La rândul său, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul SCJU, dr. Bogdan Cîmpineanu, a declarat că TDMS este un soft de mare valoare care foloseşte datele pentru fiecare pacient, este o metodă de ultimă oră pentru controlul eficacităţii dializei şi, cel mai important, în timp real. Medicul şef a explicat că fiecare bolnav va avea un card personalizat cu date despre istoricul bolii, despre istoricul şedinţelor de dializă.



12