Care ar putea fi viitoarea configurație a Parlamentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Calcule și estimări

Care ar putea fi viitoarea configurație a Parlamentului

Politică 15 Decembrie 2016 / 07:04 1877 accesări

Alegerile legislative s-au încheiat și toată lumea așteaptă acum ca noul Parlament să se constituie și să-și intre în atribuții. Acest lucru nu se poate întâmpla până când Biroul Electoral Central (BEC) nu va soluționa toate contestațiile depuse după scrutinul de duminică, 11 decembrie. Apoi, BEC va trece la redistribuirea voturilor partidelor care nu au atins pragul electoral de 5% la alegeri, iar în final va împărți mandatele de deputat și senator. Până atunci, în spațiul public se fac tot felul de simulări cu privire la viitoarea componență a Legislativului. Una dintre acestea a fost efectuată de Agenția de Rating Politic, care a utilizat algoritmul prezentat în Legea electorală. Simularea a fost prezentată de media.stiripesurse.ro și reprezintă o alocare a mandatelor pentru noul Parlament. „Datele utilizate au fost cele publicate de BEC în sistemul SIMPV până în 13 decembrie 2016, ora 00.00. Menționăm că la acea dată și oră rezultatele erau comunicate în proporție de 99,9% la nivelul secțiilor de votare, ceea ce poate introduce, față de rezultatele finale, o marjă de eroare ce poate schimba destinația alocării unor mandate. De asemenea, pot exista decizii ce țin de aplicarea și interpretarea legii la nivelul BEC ce pot fi ulterioare realizării analizei“, arată sursa citată.

PSD, LA ȘAPTE MANDATE DE O MAJORITATE

Conform simulării, la Camera Deputaților, din cele 328 de mandate, cele mai multe ar putea fi deținute de PSD, care ar urma să aibă 155 de mandate, reprezentând 47,3% din numărul total de posturi. La mare distanță ar urma să fie PNL, care ar putea să dețină 69 de posturi de deputat, adică 21%. Alte 30 de posturi de deputat (9,1%) ar urma să aibă USR, urmată de UDMR cu 21 de mandate (6,4%), ALDE - 19 mandate (5,8%), PMP - 18 mandate (5,5%) și minoritățile naționale, altele decât cea maghiară, cu 16 mandate, reprezentând 4,9%. În ceea ce privește Senatul, din cele 136 de posturi, cele mai multe ar urma să fie deținute tot de PSD - 67 (49,3%), urmat de PNL cu 30 de mandate (22,1%), USR cu 13 mandate (9,6%), ALDE și UDMR cu câte 9 mandate (6,6%) și PMP cu opt mandate (5,9%). În concluzie, din cele 464 posturi de deputat și senator cât va avea viitorul Legislativ, PSD ar urma să dețină 222 de locuri, cu 11 mai puține decât ar fi nevoie pentru a avea majoritatea. Alte 99 de mandate ar urma să fie deținute de PNL, 43 de USR, 30 de UDMR, 28 de ALDE, 26 de PMP, iar 16 de minorități.

CINE CU CINE SE VA COMBINA

Cum PSD nu a reușit, din calculele preliminare să asigure de unul singur majoritatea, evident, social democrații vor căuta să încheie alianțe de colaborare în vederea preluării puterii și pentru asigurarea guvernării. Primii cu care social democrații vor negocia sunt cei de la ALDE, cu care au avut o colaborare și până acum. Deși mandatele deținute de PSD și ALDE sunt mai mult decât suficiente pentru asigurarea majorității, se speculează că în viitoarea coaliție de guvernare ar urma să mai intre UDMR și minoritățile naționale. În concluzie, noua putere ar urma să aibă în Parlament 296 de mandate.

CINE AR PUTEA SĂ REPREZINTE CONSTANȚA ÎN PARLAMENT

Simularea efectuată de Agenția de Rating Politic pentru județul Constanța indică faptul că PSD ar urma să aibă șase mandate de deputat și trei de senator, PNL - două de deputat și unul de senator, USR - un post de deputat și unul de senator, iar PMP și ALDE - câte un post de deputat. Calculele Agenției sunt similare cu cele prezentate de cotidianul „Telegraf“ a doua zi după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Iată cine ar putea fi parlamentarii de Constanţa: Camera Deputaţilor - Iulian Iancu, Mircea Titus Dobre, Cristina Dumitrache, Radu Babuş, George Vişan, Florin Gheorghe (PSD), Bogdan Huţucă, Robert Boroianu (PNL), Ion Stelian-Cristian (USR), Robert Turcescu (PMP) şi Mircea Banias (ALDE); Senat - Tit-Liviu Brăiloiu, Nicolae Moga, Ştefan Mihu (PSD), Vergil Chiţac (PNL) şi Nicoleta-Ramona Dinu (USR). Menţionăm că, în funcţie de rezultatele finale ale alegerilor, listele de parlamentari de Constanţa ar putea suferi modificări.



12