Care este situația pacienților HIV/SIDA la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine și cum s-a infectat în ultima perioadă

Care este situația pacienților HIV/SIDA la Constanța

Sănătate 29 Noiembrie 2014 / 00:00 3880 accesări

Nimeni nu și-ar dori să se afle în fața unui cumplit diagnostic. Este aproape imposibil să crezi că ești, de exemplu, purtător HIV. Medicii spun că persoanele care află vestea refuză pur și simplu să creadă, astfel că merg din laborator în laborator să se testeze. ”Speră să fi fost o greșeală”, spun specialiștii. Cu situații similare se confruntă și medicii constănțeni. În conferința de vineri organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, 1 decembrie, autorități ale sistemului medical din județ au prezentat situația pacienților HIV/SIDA din Constanța, ocazie cu care au tras și noi semnale de alarmă.

TESTĂRI Șeful Compartimentului de Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Ibram Suzan, a anunțat că în 2014 s-au prezentat pentru testare, la Centrul de Testare și Consiliere al DSPJ Constanța, 300 de persoane, din care 10 au fost cazuri noi pozitive. ”Numărul este mic pentru că în județ sunt mai multe laboratoare în sistem privat care efectuează asemenea testări”, a spus medicul. În primele 10 luni ale anului, s-au testat, în județ, adaugă dr. Ibram, 33.979 de persoane, din care 297 au fost pozitive. Din acestea, cazuri noi au fost 78. ”Prin laboratorul DSPJ s-au testat 6.666 de cazuri, din care 92 au fost pozitive, și cazuri noi și cazuri vechi. Sunt persoane care se testează de mai multe ori pentru că nu cred. Merg la mai multe laboratoare”, spune medicul.

DATE STATISTICE Potrivit dr. Ibram, la 20 noiembrie 2014 se înregistrau 2.808 cazuri cumulate de HIV/SIDA, din care 1.583 de persoane decedate (56,37%), iar restul persoane în viață. Din persoanele în viață, 86 au fost declarate ca fiind pierdute din evidență, adică doi ani nu se prezintă la un centru regional pentru monitorizare clinică. ”În supraveghere medicală activă sunt 1.032 de persoane, acele care o dată în an se prezintă pentru evaluare clinică și de laborator. Se prezintă în cele nouă centre regionale din țară”, spune dr. Ibram Suzan. Din cele 1.032 de cazuri, 984 de persoane sunt în evidență activă la Centrul Regional Constanța. ”Din aceste cazuri, avem 245 cu infecție HIV, din care 6 copii și 239 de adulți, iar în stadiul SIDA 739 persoane din care 15 copii și 724 adulți”, potrivit DSPJ Constanța. În ceea ce privește repartiția pe sexe, 35,59% din cazurile noi sunt de sex feminin, și 64,41% de sex masculin. ”Mediul de proveniență urban, peste 70%. Principala cale de transmitere pentru județul Constanța este calea sexuală, heterosexuală. În 2014, s-au născut 17 copii din mame pozitive, copiii fiind sănătoși pentru că mamele au primit tratament. Și, de asemenea, s-au înregistrat în acest an 12 decese, din care 8 decese din cazurile noi luate în evidență”, a precizat medicul DSPJ.

TRATAMENTUL NU VINDECĂ La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, dr. Stela Halichidis, a declarat că bugetul pentru tratamentul pacienților HIV/SIDA a fost suficient și speră ca și în 2015 să fie la fel. Prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității ”Ovidius” Constanța, totodată și coordonatorul programului HIV/SIDA la nivelul SCBI, spune că din cei 1.030 de pacienți în evidență activă, peste 80 primesc tratament. ”Este o rată de peste 80% de acoperire cu terapie. Primesc tratament cei care doresc. Misiunea noastră este de a le oferi posiblitatea tratamentului și ei își asumă responsabilitatea de a-l lua. Restul de 20% sunt pacienți care nu doresc deocamdată să se trateze, fie că încă nu cred că au boala și de aceea se tot testează periodic, fie nu doresc. Din punctul de vedere al tratamentului, în sine, acesta nu vindecă. Este un tratament complex, scump, eficient. În cel mai fericit caz produce vindecarea funcțională, nu mai găsim virusul în sânge, în unul dintre rezervoarele în care se cantonează și practic funcțional pacientul este vindecat”, a explicat profesorul. Pacienții infectați HIV cu cât primesc tratament mai repede, cu atât au șansa de vindecare funcțională, adaugă prof. dr. Rugină. ”Încă mai avem de lucrat în educație, fondurile vor fi coordonate către acest sector. Cel mai simplu este să prevenim”, a spus el. Pe de altă parte, șeful Programului de Sănătate și Educație pentru Sănătate al DSPJ, dr. Loti Popescu, a declarat că periodic sunt efectuate activități informaționale în unitățile de învățământ din județ.

Centrul de testare al DSPJ

Centrul de Testare și Consiliere funcționează în cadrul DSPJ Constanța, pe strada Nicolae Iorga. Activitatea se desfășoară cu ajutorul medicilor epidemiologi, care fac consilierea pre și post testare. Programul de lucru este zilnic, fără sărbătorile legale, sâmbătă și duminică, între orele 8.30 și 11.30 (recoltă) și 8.30 - 16.30 (eliberare rezultate dar și testare). Se poate adresa orice persoane care dorește să se testete. Consilierea este gratuită și voluntară, confidențială.



12