Care sunt băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante din UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BCE

Care sunt băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante din UE

Economie 19 Mai 2017 / 15:02 495 accesări

Unele bănci din zona euro "refuză" să-și recunoască problemele legate de creditele neperformante (NPL), a declarat președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters. "În toate statele din zona euro există bănci care nu au o situație foarte bună, dar sunt determinate să-și rezolve în mod curajos problemele, însă există și altele care refuză într-un anumit fel să-și recunoască dificultățile, dar vor trebui să-și schimbe atitudinea", a afirmat Daniele Nouy, într-un interviu apărut vineri în publicația finlandeză „Talouselämä“. Oficialul BCE a răspuns întrebărilor referitoare la ajutorul public solicitat de banca italiană Monte dei Paschi di Siena și problemele legate de curățarea bilanțurilor apărute în Italia și Germania.

BCE a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru a-și întări bilanțul, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. Salvarea băncii italiene încă trebuie aprobată de autoritățile europene. Miercuri, președintele Monte Paschi, Alessandro Falciai, s-a declarat optimist cu privire la aprobarea ajutorului de stat.

Într-un document intern al UE, consultat recent de Reuters, se arată că băncile din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu creșterea riscurilor provocate de creditele neperformante (NPL), ce totalizează 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), atunci când BCE își va retrage programul de stimulare a economiei. Deși problema împrumuturilor neplătite este mai acută în state precum Grecia și Italia, care s-au confruntat cu o criză economică prelungită, sunt posibile efecte negative la nivel european, se arată în raportul realizat de autoritățile de reglementare și reprezentanți ai statelor membre ale UE.

Riscurile provocate de NPL la adresa întregului sistem bancar al UE ar putea crește în cazul în care condițiile monetare se înăspresc, se arată într-un document ce însoțește raportul.

În prezent, BCE derulează un program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro. Acesta va continua, însă din aprilie va fi redus ritmul lunar al achizițiilor de obligațiuni publice și private la 60 de miliarde euro. Acest program se va derula "până la sfârșitul lunii decembrie 2017 sau dincolo de această dată, dacă va fi necesar", a anunțat recent BCE. Totuși, analiștii se așteaptă la o reducere graduală a programului BCE de stimulare a economiei, pe fondul majorării inflației și al redresării susținute a economiei zonei euro.

Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru - aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia și Slovenia, arată datele EBA.

Taguri articol


12