Care sunt cele mai bănoase culturi agricole ale României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Care sunt cele mai bănoase culturi agricole ale României

Economie 18 Iunie 2018 / 17:11 1029 accesări

Dacă vrei să faci bani din agricultură trebuie să fii sigur că alegi planta corectă, adică cea a cărei producţie să fie cea mai căutată pe piaţă. În ce priveşte strategia pe care trebuie să şi-o facă un tânăr fermier, aceasta trebuie să ţină cont de suprafața agricolă, de costurile inițiale și o strategie corectă și eficientă pentru valorificarea producției. „Fie că vorbim despre vânzarea directă a recoltei sau de procesarea acesteia, trebuie să ne asigurăm că dispunem de cerere pe piață sau că planul nostru de afaceri poate susține activitatea dacă aceasta nu ne va aduce rezultatele așteptate încă din primul an. Agricultura este o ramură strategică a economiei românești iar, în fiece an, rezultatele din agricultură dictează în mod direct performanțele economiei românești”, arată economica.net.

Astfel, potrivit aceleiaşi surse, printre cele mai profitabile culturi agricole se numără:

Rapița reprezintă una dintre cele mai profitabile culturi agricole din spațiul românesc. Luând în calcul o producție medie de 3.200-3.400 de kg/ha, profitul brut rezultat după ce scădem cheltuielile totale este de aproximativ 1900 lei/ha. Unul dintre avantajele culturii de rapiță în România este acela că scutește, într-o oarecare măsură, fermierul de capriciile verilor toride. Cu atât mai mult când sunt cultivați hibrizii performanți care au capacitatea de a valorificaprecipitațiile căzute în timpul iernii pentru ca rapița să ajungă la maturitate înaintea instalării secetelor din vară, precum hibrizii Dekalb.

Culturile de floarea-soarelui sunt de asemenea rentabile, dacă ținem cont de raportul cheltuieli-venituri. Producția medie pentru un hectar de teren este cel puțin 2.600 de kg, ceea ce la un preț bun înseamnă un profit semnificativ. În condiții climatice normale și respectând cerințele tehnice de cultivare, un hectar de floarea-soarelui ar trebui să aducă un profit mediu brut de cel puțin 1.400 de lei. Conform datelor statistice oficiale, în anii 2016 și 2017 România a înregistrat recorduri în Uniunea Eruopeană la producția de floarea-soarelui.

Cultura porumbului reprezintă un sector important din agricultura și ,din economia românească. Profitul mediu brut care se poate obține dintr-un hectar de porumb cultivat este de cel puțin 1.400 de lei, dacă ținem cont de o producție medie de 6.500 kg/ha de porumb boabe și un preț mediu de 0,5 lei/kg. În fermele mari, unde se investește masiv în hibrizi de porumb performanți şi sunt aplicate tehnologii moderne s-au obţinut, în 2017 şi 10 tone la hectar, acest fapt plasând porumbul în topul culturilor de importanță majoră din România.

Cât despre grâu, analizele de specialitate denotă că un hectar de cultivat cu această cultură generează un profit brut de 1.200 de lei, dacă luăm în calcul o producție medie de 5.000 kg/hectar și un preț de 0,6 lei/kg. Menționăm că datele statistice plasează România pe locul 5 la suprafaţa cultivată cu grâu, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania.

Alte culturi care influențează cifrele economiei românești sunt cartoful, soia, orzul, sfecla de zahăr, dar și produsele bacifere și cele horticole. De altfel, agricultura reprezintă 5% din produsul intern brut al țării noastre, angrenând 30% din populația activă pe piața muncii.



12