Care sunt cele mai bizare tradiții și obiceiuri de Florii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică, 5 aprilie, mare sărbătoare Dacă nu te speli în această zi cu apă sfințită, riști să albești

Care sunt cele mai bizare tradiții și obiceiuri de Florii?

Eveniment 02 Aprilie 2015 / 00:00 1672 accesări

Cu o săptămână înainte de praznicul Învierii, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Florii. Floriile reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului, fiind totodată sărbătoarea celor care poartă nume de flori. Cu acest prilej, duminică, 5 aprilie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, căci duminică se împlinesc și 14 ani de când Înaltpreasfinția Sa a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului: „Pentru mine, venirea aici a fost sosirea la locurile sfinte, căci Dobrogea este cel mai sfânt pământ al țării noastre, pe care a călcat Sfântul Apostol Andrei, unde a propovăduit și i-a creștinat pe strămoșii noștri”, a declarat ÎPS Teodosie. Tot duminică, de la ora 16.00, la Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru trei copii instituționalizați, proveniți din cadrul  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

”DUMINICA GRAȚIERILOR” Prima mențiune a sărbătorii datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, aceasta mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, deoarece cei care nu primiseră Botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților. De aceea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului. Biserica Ortodoxă a rânduit să le fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate, care amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim și oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere. În același timp, simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții asupra morții. În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, în credința că ele ajută la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele. De asemenea, exista obiceiul ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire. De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit. În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.



12