Care sunt cele mai importante probleme ale studenţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ANOSR

Care sunt cele mai importante probleme ale studenţilor

Educație 28 Septembrie 2015 / 19:56 3043 accesări

Studenţii români îşi strigă, ca în fiecare an, indignarea. Problemele identificate de ei în sistem sunt perene şi merg departe, în trecut. Este vorba despre corupție și subfinanțare, cele mai importante tare din învăţământul superior. Pe lângă acestea, însă, studenţii se confruntă şi cu un deficit de locuri de cazare, cu un fond de burse insuficient şi cu reduceri la transport aproape inexistente, susţin reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

CE PROPUN STUDENŢII? Studenţii solicită sancţiuni mai aspre pentru cazurile de corupţie, dar şi alocarea, în 2016, a 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie. În ce priveşte cazurile de corupţie, ANOSR precizează că în universităţi au fost situaţii în care cadre didactice ar fi primit "șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice", dar şi cazuri în care lucrări sau articole au fost plagiate de către profesori sau studenți. "Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului. Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare", susţin reprezentanţii ANOSR.

Studenţii consideră necesară, pentru combaterea actelor de corupție din universități, derularea unor campanii de prevenire și informare, dar și cooperarea mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional.

FĂRĂ BANI! DIN NOU! ANOSR reclamă şi faptul că începutul de an universitar stă sub semnul finanțării insuficiente a sistemului educațional. "În continuare, studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și cu condiții nepotrivite pentru studiu și trai în multe din căminele studențești existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare și masă, reducerile la transportul în comun sau feroviar se acordă doar parțial sau pentru un număr limitat de călătorii, iar multe laboratoare, săli de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzător, în conformitate cu necesitățile unui învățământ centrat pe student în anul 2015", au precizat reprezentanţii ANOSR.

Ca o consecinţă firească, sistemul universitar se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar, iar politicile de echitate și acces la studii universitare sunt insuficient implementate și promovate, studenții din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitar, adaugă reprezentanţii ANOSR. "Astfel, ne așteptăm ca în această toamnă Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative ale finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educație, și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României", au mai arătat reprezentanţii ANOSR.

Taguri articol


12